Art Rotterdam 2022: NN Art Award genomineerden en Projections

30-12-2021 (10:04) - Creatie

De drieëntwintigste editie van kunstbeurs Art Rotterdam, van 10 tot en met 13 februari 2022, deelt de laatste ontwikkelingen binnen de hedendaagse kunst. In de Unesco-monumentale Van Nellefabriek met een vloeroppervlak van 10.000 m2 tonen ruim 100 toonaangevende galeries het werk van aanstormend en gevestigd talent. Videosectie Projections, al tien jaar een essentieel onderdeel van Art Rotterdam, verschijnt in een nieuwe opzet: voor het eerst zijn de videopresentaties opgenomen in de galeriepresentaties.

De NN Art Award, stimuleringsprijs voor talentvolle kunstenaars met een afgeronde kunstopleiding in Nederland, wordt in 2022 voor de zesde keer uitgereikt. De jury, die enorm onder de indruk was van de hoge kwaliteit van de gepresenteerde werken, bestaat uit: Yuki Kho, cultuurjournalist; Alexandra Landré, artistiek directeur Stroom, Den Haag; Charl Landvreugd, hoofd onderzoek & curatorial practice, Stedelijk Museum Amsterdam; Erik Mattijssen, beeldend kunstenaar en winnaar NN Art Award 2021; Elisah van den Bergh, adviseur NN Kunstcollectie.

Op woensdag 8 december zijn de genomineerden voor de NN Art Award 2022 bekendgemaakt:


Inez de Brauw

Brinkman & Bergsma
 
Hallway series, 'Opening',
oil and acrylic on wooden panels, epoxy, zonder witrand
160 x 200 cm


Vytautas Kumža

Galerie Martin van Zomeren
 
Fingertip (2021)
Ink-jet print on archival paper, stained glass, lead, aluminium frame,
50 x 40 cm


Thierry Oussou

Lumen Travo Galerie
 
Untitle 2020
203 x 301 cm


Jennifer Tee

Galerie Fons Welters


Tampan the collected bodies
184 x 135 cm

De uitreiking van de NN Award vindt plaats in de van Nellefabriek op woensdag 9 februari, om 12.30 uur. De winnaar ontvangt een geldprijs van € 10.000,- ; bovendien koopt NN Group één of meerdere werken van de vier genomineerden voor haar bedrijfscollectie.


Publieksprijs

Het publiek kan vanaf half januari tot en met zaterdag 12 februari middernacht online haar stem uitbrengen via de website van Nationale- Nederlanden. Stemmen kan ook tijdens de beursdagen van woensdag 9 tot en met zaterdag 12 februari in de beursstand. De winnaar wordt zondagmiddag 13 februari online bekendgemaakt. De publieksfavoriet ontvangt een geldprijs van € 5.000,-. Op GalleryViewer.com verschijnt over beide winnaars een online artikel.


Projections

De videosectie Projections keert komende editie terug met een geheel nieuwe opzet. De videopresentaties vinden plaats in de stand van de geselecteerde galeries die er voor dit doel een additionele videoruimte in de stand bij hebben. De nieuwe opzet biedt kunstenaars en galeries de gelegenheid hun werken in een breder perspectief te tonen.

Galerie Maurits van de Laar
Robbie Cornelissen


Terra Nova, 2021,
a sound design: Uli Kürner,
editing: Sara Cornelissen

Eric Mouchet Gallery
Capucine Vever

La Relève (Succession), 2019,
Vidéo 4K, Musique: Valentin Ferré, 14:43, min Ed. 3 + 2AP

Annet Gelink Gallery
Minne Kersten

Constant Companion, 2021,
4K,16:9, color, stereo, 7.89 min cycle

andriesse~eyck galerie
RORY PILGRIM

THE UNDERCURRENT, 2019,
HD Film, 50:00


Rotterdam Art Week 2022

Art Rotterdam vormt ook deze editie de spil van de Rotterdam Art Week die inmiddels is uitgegroeid tot een must voor kunst-, design en architectuurliefhebbers. Door de krachten te bundelen is wederom een mooi programma samengesteld voor bezoekers aan de Rotterdam Art Week. Tijdens deze editie zijn er talloze speciale openingen van tentoonstellingen in musea en kunstinstellingen, rondleidingen, pop-up shows, beurzen en open ateliers die stuk voor stuk het kunstklimaat in de stad versterken en verlevendigen.