Artiest Frankey onthult 'grachten-skybridge' in Amsterdam

14-12-2023 (11:33) - Creatie

Frankey, beroemd vanwege zijn kunstinstallaties- en interventies, verbreedt zijn creatieve horizon richting architectuur. Het resultaat is een skybridge die niet alleen gebouwen met elkaar verbindt, maar ook de verbeelding van voorbijgangers prikkelt.

Hoewel de brug alleen bereikbaar is voor gebruikers van de aangrenzende gebouwen, belooft de interventie visueel plezier voor zowel Amsterdammers als toeristen, met een permanente aanwezigheid in het stadsgezicht. De nieuwe skybridge kijkt uit over meer dan 10 meter hoogte en is veel meer dan enkel een functionele verbinding tussen twee prominente panden aan het Rokin. Met een knipoog naar de romantische, historische bruggen van Amsterdam en gebruik van moderne technologie heeft Frankey een kruising tussen het verleden en heden gemaakt.

Glimlach uitlokken

De brug beschikt over een stalen frame, omsloten door Acrylic One en gegoten uit 3D-geprinte mallen. De basis is van glas, terwijl aluminium en 3D-geprinte materialen de leuning en lantaarn vormen, wat een subtiele contrast tussen oud en nieuw oplevert. Met zijn scheve vorm – een verwijzing naar de scheefgetrokken architectuur van het centrum – grenst de brug aan gezichtsbedrog, met als doel voorbijgangers te verbazen en een vleugje onverwachte magie aan hun dag toe te voegen. Door een glimlach bij ze uit te lokken, en ze op een andere manier naar de wereld te laten kijken, hoopt Frankey een interactieve verrijking aan het straatbeeld toe te voegen.

Juweeltje voor Amsterdam

De brug versmelt de traditionele bouwstijl van Amsterdam met Frankey’s kenmerkende en speelse signatuur, waar drie jaar planning en uitwerking aan voorafging. Dit hoogtepunt in zijn artistieke ontwikkeling levert de stad een gloednieuw en blijvend kunstobject op. Daarnaast opent deze de deur voor nieuwe samenwerkingen met architecten, ruimtelijk ontwerpers en ontwikkelaars die de bebouwde omgeving inspirerender en aangenamer willen maken. Als kunstenaar put Frankey veel van zijn inspiratie uit klassieke cartoons, waar realistische proporties overboord worden gegooid. Die combineert hij graag met zijn liefde voor positieve disruptie.

"Ik heb 's werelds hoogste grachtenbrug gemaakt zoals dat eigenlijk alleen in een stripverhaal kan. Het is daarom niet alleen een brug voor fysieke verbinding, maar ook tussen humor en verbazing," aldus Frankey.