Basketbalpark Art Court met vloerdesign van XEME opent bij Koningsspelen

Basketbalpark Art Court met vloerdesign van XEME opent bij Koningsspelen

04-04-2023 (11:53) - Creatie

De Koningsspelen (de jaarlijkse sportdag voor kinderen) in Rotterdam zullen dit jaar extra speciaal zijn dankzij de opening van Art Court in het Roel Langerakpark. Art Court bestaat uit vier 3x3 basketbalvelden met een vloerdesign ontworpen door de Hong Kongse kunstenaar XEME. De Koningsspelen zijn op 20 en 21 april, en de officiële opening van het Art Court vindt plaats op 20 april om 15:00 uur.

Niet alleen tijdens de Koningsspelen zal er aandacht zijn voor de sport, ook tijdens Koningsdag zal er aandacht voor zijn. Er wordt een Koningsdag Art Court ontworpen door Laura Aranda van Studio Amargo en dit veld wordt neergelegd bij de route die de Koninklijke familie door Rotterdam gaat afleggen. 

Wijkverrijking

Art Court is geïnitieerd door Hiphop In Je Smoel, BuurtLAB en basketbalcommunity Concrete Lions. Dankzij deze samenwerking is het niet alleen een prachtig vormgegeven 3x3 basketbalpark, maar ook een waardevolle toevoeging aan de wijk. Het biedt zowel kinderen als volwassenen een nieuwe en spannende manier om te sporten en sociale contacten op te doen. Bovendien is Art Court een creatieve ruimte die kunst en sport combineert, waardoor het een unieke ervaring biedt voor iedereen die het bezoekt.

3x3 basketbal is een relatief nieuwe en snelgroeiende sport die sinds de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo een officiële Olympische sport is geworden. Het spel wordt gespeeld met twee teams van drie spelers en een basketbalring die op een half veld staan. Het is een snelle en dynamische sport die zowel atletisch als technisch uitdagend is.

Duurzaamheid

Bij de ontwikkeling van Art Court is ook aan duurzaamheid gedacht. Zo zijn de vloerdelen van het veld modulair en eventueel te verplaatsen. De delen gaan minimaal 30 jaar mee en zijn onderhoudsvrij. Een ander groot voordeel van deze vloer is dat hij geluidsdempend is en er geen harde laagfrequente dreunen te horen zijn bij gebruik van het veld. Ook de kunst is duurzaam op de vloerdelen geprint en niet geverfd, wat kan rekenen op minimaal tien jaar zichtbaarheid in plaats van verf slijtage na een jaar.