Creativiteit van de buitencategorie

Creativiteit van de buitencategorie

25-10-2024 (10:28) - Creatie

Shhht, shh, stilzitten. Ik zit hier, maar niemand die me ziet, want ik ben gewoon maar een stukje boomschors. Nee echt. Kijk maar. Oh, shit, toch bewogen. Maar -poef- ben ik weer boomschors of een blaadje in de wind, of een takje. Maar echt hoor! De grootkop bladroller is een ware artiest als het op vermommen aankomt.

Het is lunchpauze en daarmee tijd voor een rondje reviews. Niet van de teams in het pand, maar van de creatieven buiten. Street art in optima forma, rauwe energie, ongepolijst. Geen Photoshop, MidJourney, of zelfs maar een laptop komt er aan te pas. En je vindt het overal om je heen. Je moet er wel even je best voor doen. Als je gewoon kijkt, zie je weinig. Maar als je even stilstaat en tuurt, blijkt er van alles te gebeuren. In de scheurtjes van een muur, tussen de takjes van een struik, zwemmend in een regenplas, of vliegend door de lucht.

Er valt ongelooflijk veel te genieten. Een kundig gesponnen spinnenweb, mooi zichtbaar met wat druppeltjes, schittert in de zon. In het midden zit de maakster, die aardig tevreden lijkt met haar eigen prestatie. Op de grond sleept een groep mieren een enorm boomblad mee naar hun nest. Voelsprieten gaan de lucht in. Even overleggen, betekent dat. Met het uitwisselen van feromonen wordt vervolgens de aanpak besproken en de route bepaald. Een sluipwesp op een raamkozijn laat met knallende kleuren weten dat je niet te dichtbij moet komen. Terwijl een glimmende bladkever zijn prachtig gekleurde schilden juist inzet om een partner te verleiden. En zo komen we om de paar meter iets bijzonders tegen.

Zittend op de grond, met de neus op alles waar we zo vaak achteloos overheen lopen, krioelt het van creativiteit. Communicatie met kleuren, geluiden, bijzondere vormen. Waarschuwingen, verleidingen, verhalen, liedjes. Je moet er even voor door je knieën, maar dan gaat een bijzondere wereld voor je open. Creatieve hoogstandjes, waar nooit een Lamp, Pencil of Leeuw voor uitgereikt zal worden. Daar is geen categorie voor bij de prijzenfestivals, omdat de ‘buiten categorie’ van buitencategorie is. Inspiratie voor het oprapen, altijd en overal, met een frisse neus en wat lichaamsbeweging als extraatje.

Ben je er zelf nog niet aan toe om op je buik over de grond te tijgeren, tuur dan mee naar de natuur door de lens van Fabian, art director bij Kaliber en semiprofessioneel natuurtuurder op naarnatuurturen.nl of op z’n Instagram @naar_natuur_turen.

Tekst: Tomas Rouw (Copywriter bij Kaliber)
Illustratie: Fabian Schulting (Senior art director bij Kaliber)