Dit zijn de nominaties voor de ANP Nieuwsfoto van het jaar 2021

05-01-2022 (16:59) - Creatie

De vijf nieuwsfoto’s die zijn genomineerd voor de ANP Nieuwsfoto van het jaar 2021 zijn bekend. Deze prijs, voorheen Jos van Leeuwen Fotoprijs, wordt voor het vierde jaar op rij uitgereikt en is door het Algemeen Nederlands Persbureau en fotobureau Hollandse Hoogte in het leven geroepen om aandacht te genereren voor de nieuwsfotografie die de fotojournalisten in Nederland dagelijks produceren.
 
De vijf genomineerde beelden zijn gemaakt door Robin van Lonkhuijsen, Bart Maat, Koen van Weel, Ramon van Flymen en Remko de Waal. Hun foto’s maken kans om tot de beste nieuwsfoto van 2021 verkozen te worden. Op dinsdag 11 januari 2022 om 16:00 uur wordt de winnaar in Den Haag via een online-uitreiking bekendgemaakt.
 
JuryDe jury bestaat dit jaar uit freelance beeldadviseur Leo Blom, chef foto Dick Möller van De Telegraaf en fotograaf Angeliek de Jonge.
 

Publieksprijs

Naast de juryprijs wordt op 11 januari 2022 ook de publieksprijs uitgereikt. Elke maand kan het publiek via social media en een webpagina stemmen op hun favoriete nieuwsfoto. Maandelijks komt daar één winnaar uit, die daarmee is genomineerd voor de jaarlijkse ANP Nieuwsfoto van het jaar publieksprijs. Op de dag van de uitreiking kan het publiek op de twaalf winnende nieuwsfoto’s stemmen via een online tool.

Kanshebbers op de publieksprijs zijn tot nu toe: Sander Koning, Jeroen Jumelet, Bart Maat, Robin van Lonkhuijsen (2x), Robin Utrecht (2x), Remko de Waal, Siese Veenstra en Remco Koers.

 
 
Demonstranten tegen het coronabeleid op het Museumplein. Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen
 
Kajsa Ollongren verlaat Binnenhof na een positieve coronatest. Foto: ANP / Bart Maat
 
Mensen laten steunbetuigingen aan Peter R. de Vries achter. Foto: ANP / Koen van Weel
 
Gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire tijdens de 'Mars met de Moeders'. Foto: ANP / Ramon van Flymen
 
Max Verstappen na het winnen van het wereldkampioenschap Formule 1. Foto: ANP / Remko de Waal