Eye Filmmuseum brengt ode aan oeuvre van Krzysztof Kieslowski

30-11-2022 (14:01) - Creatie

Eye presenteert van 18 januari t/m 1 maart 2023 een retrospectief van het veelzijdige oeuvre van de Poolse regisseur Krzysztof Kieslowski (1941-1996). Zijn films La double vie de Véronique en de Trois couleurs-trilogie zijn nu voor het eerst in gerestaureerde versie in Nederland te zien.

De Poolse regisseur brak internationaal door met de tiendelige filmserie Dekalog, waarin hij de betekenis van de Tien Geboden voor de moderne mens onderzocht. Ook legde hij het dagelijkse leven in het communistische Polen vast in scherpe documentaires. Zijn films vallen op door bijzondere cinematografie. Zo schotelt hij ons in Blind Chance drie verschillende, door het toeval bepaalde uitkomsten van een mensenleven voor.

Retrospectief in het Eye

Op het programma in Eye staat een retrospectief van de belangrijkste speelfilms, documentaires en korte films die Kieslowski voor televisie en bioscoop maakte tussen 1978 en 1994. In Eye on Art reflecteren nieuwe makers op de invloed van Kieslowski op hun werk. Ook is er een integrale vertoning van de gerestaureerde, tiendelige Dekalog-serie, die ook in losse delen is te zien. De vroege Poolse films staan centraal in de Eye-serie Restored & Unseen. Het merendeel van Kieslowski’s films is in de afgelopen jaren gerestaureerd in Polen en Frankrijk.

Kieslowski in de filmtheaters

Distributeur Cherry Pickers brengt vier films opnieuw uit in de bioscoop:
Trois couleurs: Bleu vanaf 12 januari en Trois couleurs: Blanc, Trois couleurs: Rouge en La double vie de Véronique vanaf 19 januari. Eye brengt Blind Chance vanaf 19 januari opnieuw uit in de theaters.

Beeld: Blind Chance, 1987