Fotograaf Bastiaan Woudt x Orange babies

03-12-2023 (19:31) - Creatie

Tijdens Wereld Aids Dag kleurde de Posthoornkerk in Amsterdam oranje voor Stichting Orange Babies. In de kerk genoten zo’n 200 genodigden, een mix van kunstliefhebbers, Bastiaan Woudt-verzamelaars, trouwe Orange Babies vrienden, BN’ers, influencers, modellen, fotografen en stylisten, van een optreden van Senegalese Djembéspelers, de fantastische danser Laye Serrere en DJ Welly.

In de kerk was een one-night-only verkoopexpositie ingericht van kunstfotograaf Bastiaan Woudt. Deze reisde in oktober naar Zambia om op diverse projecten van de stichting mensen te portretteren, met name de Champions* waar de stichting zo trots op is. Woudt’s iconische zwart-witfoto’s hebben wereldwijd erkenning gekregen en worden vertegenwoordigd door diverse internationale galeries en doorgaans zelfs geveild bij prestigieuze veilinghuizen als Christie’s, Sotheby’s en Phillips Auction.

De verkopen van diverse kunstwerken brachten tijdens de avond ruim €110.000 op. De gehele opbrengst van de kunstwerken geschoten in Zambia gaat naar Orange Babies.

Het event in de Posthoornkern markeert tevens de aftrap van de viering van het 25-jarig bestaan van de stichting, die als slogan heeft: creative in beating hiv. In 1999 in Johannesburg, Zuid-Afrika gestart met het voorkomen van de transmissie van hiv door zwangere vrouwen op hun baby. Inmiddels zijn er zo 700.000 gezonde babies ter wereld gekomen en heeft de stichting 13 hiv-gerelateerde projecten verspreid over Zuid-Afrika, Namibië en Zambia.

Bastiaan Woudt: ‘Het hart van mijn project ‘Champions’ ligt in Zambia, waar ik een groep kinderen en jongvolwassenen heb gefotografeerd die als ware helden in hun gemeenschappen optreden. Deze jonge, krachtige individuen spelen een vitale rol in het verspreiden van bewustzijn over hiv en het creëren van veilige ruimtes voor leeftijdsgenoten om essentiële onderwerpen te bespreken zoals seksuele voorlichting. Deze jonge mensen heb ik door mijn lens willen portretteren als strijders, koningen en koninginnen, een visuele representatie van hun onmiskenbare rol in de strijd tegen hiv en aids. Deze reis heeft me enorm ontroerd. Niet alleen door de armoede, honger en het constante gevecht tegen hiv en aids, maar vooral de positiviteit en levenslust die de kinderen en jongvolwassenen uitstraalden. Ik heb daarom diep respect voor de jarenlange inzet van Orange Babies aldaar. Het was een hartverwarmende ervaring met een resultaat waarvan ik kan zeggen dat het misschien wel het beste project is dat ik tot nu toe heb mogen maken.’

Fiona Hering, directeur Orange Babies: ‘Dat topfotograaf Bastiaan Woudt belangeloos met Orange Babies wilde samenwerken was een groot cadeau, waarvoor ik hem eeuwig dankbaar ben. Met zijn prachtige selectie van de beelden vieren we de aftrap van het 25-jarig bestaan van de stichting. Bastiaan en ik spendeerden een week in Zambia op onze projecten en het resultaat overtrof alle verwachtingen. De Champions en leerlingen van onze scholen wilden dolgraag voor zijn camera poseren. Bij de PaKachele school stonden 700 leerlingen in de rij, bedoeling was er 50 vast te leggen, maar zeg dan maar eens nee.’

Onder de genodigden onder anderen: Winonah de Jong (entrepreneur en designer), Yeliz Çiçek (hoofdredacteur Vogue Nederland), Asma El Ghalbzouri (creative consultant, Young Collectors Circle), Piet Asserti (interieurontwerper) en Farid Asserti (Eigenaar The Collection).

Later dit jaar zal het boek ‘Champions’ verschijnen bij 1605 Collective, Woudts eigen uitgeverij.