Geheel vernieuwd nijntje museum opent in Utrecht

Geheel vernieuwd nijntje museum opent in Utrecht

07-03-2023 (07:00) - Creatie

Op woensdag 21 juni 2023, nijntjes verjaardag, opent het vernieuwde nijntje museum in Utrecht. Na een verbouwing is het museum bijna verdubbeld in oppervlakte en heeft het een nijntje museumcafé, een 360 graden filmbeleving en nieuwe themaruimtes.

Het oorspronkelijke nijntje museum, geopend in 2016, bleek al snel te klein voor de ruim 175.000 bezoekers per jaar. Daarom werd besloten het monumentale pand aan de Agnietenstraat in Utrecht uit te breiden met een moderne uitbouw. Op 21 juni 2023 vindt de feestelijke opening plaats.

Nieuwe ruimtes

Naast de vernieuwde zalen zijn er twee nieuwe themaruimtes gecreëerd: 'de boerderij' en 'de winkel van betje big'. Voor voorscholen en primair onderwijs zijn hierbij lesprogramma's ontwikkeld. Ook nieuw is de projectieruimte met een filmbeleving in 360 graden, waarin bezoekers op avontuur kunnen met boris beer. Daarnaast beschikt het vernieuwde museum over een eigen museumcafé. Marco Grob, zakelijk directeur Centraal Museum en nijntje museum: "Het nijntje museum is een icoon in de stad Utrecht en we zijn blij weer terug te keren naar de Agnietenstraat, dicht bij het atelier van Dick Bruna in het Centraal Museum."

Voor alle kinderen

Alle peuters en kleuters moeten zich welkom kunnen voelen in het nijntje museum. Het is dicht bij hun belevingswereld ingericht en op hun formaat. Kinderen kunnen er spelenderwijs leren door middel van kunst, taal en beweging. Het museum is geheel rolstoelvriendelijk en er is rekening gehouden met kinderen met een visuele of auditieve beperking. Zo zijn er spellen met reliëf, maar ook spellen waarbij luisteren juist een rol speelt. Kinderen die gevoelig zijn voor prikkels kunnen zich terugtrekken in een rustgevende prikkelarme cabine. Daarnaast worden er voorleesmomenten in verschillende talen en rondleidingen in Nederlandse Gebarentaal georganiseerd.