Hanna Verboom lanceert op Blue Monday documentaire met Typhoon en Dirk de Wachter

Hanna Verboom lanceert op Blue Monday documentaire met Typhoon en Dirk de Wachter

16-01-2023 (09:00) - Creatie

In 2021 bracht Hanna Verboom de korte, poëtische documentaire ‘Uit de schaduw’ uit. Een persoonlijk verhaal waarin ze voor het eerst openlijk vertelde over haar psychische variatie en de psychoses die ze meemaakte op jongere leeftijd. Nu is er een vervolg, dat gelanceerd wordt op 16 januari, Blue Monday, en gratis te zien is op Cinetree.

‘Uit de schaduw’ tourde door het hele land en werd bij meerdere scholen en universiteiten vertoond. Waar de eerste documentaire het persoonlijke verhaal van Verboom vertelt, gaat zij in het uitgebreidere vervolg ‘Samen uit de schaduw’ met haar broertje langs bij ervaringsdeskundigen en experts met de vraag “hoe gaan we om met psychisch lijden?”

"Ik ook, ik ook, ik ook"

Dit heb ik zo vaak gehoord en ik hoor het nog steeds bijna dagelijks. Zoveel Nederlanders worstelen met hun mentale gezondheid maar we praten er bijna niet over. Het stigma houdt dit tegen. Dit terwijl bijna de helft van Nederland een diagnose heeft en acceptatie een belangrijke sleutel tot heling is. Het is normaal om niet normaal te zijn en het is de hoogste tijd dat we samen dit taboe doorbreken. In onze documentaire ‘Samen uit de schaduw’ gaan we langs bij experts en ervaringsdeskundigen psychiater Dirk de Wachter, hoogleraar Jim van Os, hoofd innovatie in de GGZ Floortje Scheepers, rapper Typhoon en dichter Jesse Laport die allen het volgende bevestigen; mensen hebben mensen nodig," stelt regisseur en initiatiefnemer Hanna Verboom.

‘Uit de schaduw’ beweging

Naast de nieuwe documentaire is er een platform ontwikkeld Uitdeschaduw.org waar je na het kijken van de documentaire meer kan doen of na kan praten met elkaar. Zo kun je kijken naar verdiepende interviews (onder anderen met de hoofdrolspelers uit ‘Samen uit de schaduw’) en er zijn korte clips die kunnen helpen. Ook is er een routekaart aangemaakt, voor wanneer concrete hulp in de buurt nodig is. Uitdeschaduw.org is een initiatief van stichting Get it done die samen met Cinetree de handen ineen slaat om het taboe op mentale gezondheid te doorbreken.

Gratis te zien op Cinetree

Vanaf maandag 16 januari, Blue Monday, is de documentaire gratis op Cinetree te zien (via cinetree.nl/uitdeschaduw). Die avond beleeft de documentaire een bijzondere première in De Filmhallen in Amsterdam, waar deze weken het ‘Bluest Monday Festival’ plaatsvindt.