HER Film Festival zet de rechten van de vrouw centraal door haar een podium te bieden

29-09-2022 (10:31) - Creatie

 

HER Film Festival is een initiatief van ontwikkelingsorganisatie Simavi en filmplatform Cinetree, om aandacht te vragen voor de positie van vrouwen. HER staat voor Health, Empowerment and Rights: thema’s waar vrouwen wereldwijd nog altijd voor moeten vechten. Van 14 tot en met 23 oktober bekijk je online gratis films en documentaires die het verhaal vertellen van vrouwen wereldwijd.

Het programma bestaat dit jaar uit acht films en documentaires, die inspireren en de kracht van vrouwen demonstreren. Het filmaanbod is samengesteld met behulp van een groep betrokken curatoren en experts, zoals actrice en columnist Joy Delima, filmmaker Sophie Dros en de Keniaanse activist Sareen Malik. Zo toont Writing with Fire (India, 2022) de strijd van vrouwen uit de laagste kaste in India die, gewapend met een smartphone, zelf een krant runnen om zo macht te kunnen uitoefenen in een hele conservatieve maatschappij. Verder kun je iconen, zoals Frida Kahlo en Ruth Bader Ginsburg, beter leren kennen en zijn er films uit Sri Lanka en eSwatini in het diverse aanbod te zien.
 
Bijzonder is de film Sisterhood van de Nederlandse maker Sophie Dros, waarin zij - geïnspireerd door Simone de Beauvoirs essay De tweede sekse - in gesprek gaat met vier vrouwen en een groep jonge meisjes over wat het anno nu betekent om vrouw te zijn.
 
Filmstill: Sisterhood
 
De opening van HER Film Festival vindt dit jaar plaats op 14 oktober in Koninklijk Theater Tuschinski. Aansluitend zal een selectie van de HER films ook te zien zijn in vier filmtheaters in Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Breda. HER Film Festival gaat dit jaar ook voor het eerst internationaal. HER Film Festival gaat dit jaar ook voor het eerst internationaal. In november vindt de officiële première van HER Film Festival Oeganda plaats waarbij, onder leiding van het Oegandese team van Simavi, het gesprek wordt aangegaan over vrouwenrechten en feministisch leiderschap.
 
HER Film Festival vindt plaats van 14 tot en met 23 oktober 2022.  www.herfilmfestival.nl
 
 
 

Feestelijke opening in Koninklijk Theater Tuschinski

HER Film Festival gaat van start met een feestelijke opening op vrijdag 14 oktober 2022, vanaf 13.30 uur.  
 
 

 

HER FILM FESTIVAL - Promo video (long) from Cinetree on Vimeo.