Hermitage Amsterdam wordt H'ART museum en maakt toekomstplannen bekend

26-06-2023 (15:16) - Creatie

Directeur Annabelle Birnie van het Hermitage Museum in Amsterdam heeft bekendgemaakt dat het museum vanaf 1 september 2023 verdergaat als H'ART Museum. 

Het museum gaat nauw samenwerken met British Museum, Centre Pompidou en Smithsonian American Art Museum. Sinds de opening in 2009 had het museum de functie van dependance voor de Hermitage in het Russische Sint Petersburg. Deze banden werden verbroken na de start van de oorlog in Oekraïne. 

Toekomstbestendig

Directeur Birnie: ‘Het is een spannende nieuwe stap, deze eigentijdse en toekomstbestendige samenwerkingsformule. We bouwen voort op onze ervaring binnen het internationale veld en slaan onze vleugels uit. We komen met een programmering die meerstemmig en actueel is. Van grote kunsttentoonstellingen tot intieme presentaties.'

Highlights

De eerste grote tentoonstelling van H’ART Museum zal de Kandinsky tentoonstelling zijn in samenwerking met Centre Pompidou medio 2024. Van het British Museum komt in 2026 de tentoonstelling Feminine power. Eind 2023 wordt de volledige programmering voor komende jaren bekend gemaakt. In de nieuw ingerichte H'ART zaal in het museum wordt vanaf 26 juni werk getoond uit de collectie van het Smithsonian American Art Museum; de videoinstallatie Clubbing (2012) van Martine Gutierrez (1989).

In 2025 wordt het 750-jarig bestaan van Amsterdam gevierd in het H’ART Museum in samenwerking met The Leiden Collection. Een belangrijke particuliere collectie van 17de-eeuwse Nederlandse kunst, met een groot aantal Rembrandts, komt dan naar het musuem.

Nieuwe naam

De nieuwe naam geldt vanaf vrijdag 1 september 2023. Tot die datum blijft de naam Hermitage gekoppeld aan de lopende tentoonstellingen en activiteiten. VriendenLoterij, Heineken en ABN AMRO blijven partners van het museum, darnaast is er ook een samenwerking met de ELJA Foundation aangekondigd. 

Beeld: Hermitage Amsterdam. Foto: Eva Bloem