Het Limburgs Museum lanceert het online museum van de toekomst

17-03-2023 (11:28) - Creatie

Ons.limburgsmuseum.nl staat live. Dit project van het Limburgs Museum en strategisch bureau Bravoure biedt een nieuwe kijk op wat een digitaal museum is. Op ons.limburgsmuseum.nl staan de verhalen van Limburgers centraal. Deze worden proactief opgezocht door het team van het Limburgs Museum, aangevuld met het erfgoed en en geduid. Zo vormen ze samen een online expositie in het innovatieve digitale format van het museum.

Hoe maken we hele erfgoed van Limburg toegankelijk voor iedereen? En hoe ziet dit online museum er dan uit? Dat waren de vragen die het Limburgs Museum stelde aan Bravoure. De oplossing ligt in de definitie van erfgoed. Dat bevindt zich niet alleen in musea, op een veiling of een kunstbeurs. Erfgoed wordt ook gemaakt in ateliers, op straat, op een podium of in een keuken. En iedereen draagt iedere dag bij aan het erfgoed, bewust en onbewust.

“Via ons.limburgsmuseum.nl bouwt iedereen eenvoudig mee aan het collectieve geheugen van Limburg en de #LimburgCollectie. Het online Limburgs Museum stimuleert op deze manier een meerstemmige dialoog. Zo creëren we verbinding en betrokkenheid en hopelijk maatschappelijke impact”, zegt Bert Mennings, Directeur Limburgs Museum.

Ruimte voor co-curatorschap

Cultuurmakers dit tegenwoordig delen dit ook via hun eigen digitale kanalen. En hier begint ons.limburgsmuseum dat actief de verhalen van de makers opzodekt en deze als vertrekpunt voor de digitale exposities neemt. Samen met de curatoren van het Limburgs Museum worden deze verhalen dan verwerkt in de digitale exposities van ons.limburgsmuseum.nl.