Jeugdtheaterbureau Vanaf2 viert 25-jarig jubileum en bevestigt positie als marktleider voor jeugdtheater

09-06-2023 (11:21) - Creatie

Jeugdtheaterbureau Vanaf2, marktleider op het gebied van theater voor jonge kinderen, viert dit jaar haar 25-jarig jubileum. Sinds de oprichting hebben ze een indrukwekkende groei doorgemaakt. De coronapandemie en alle sluitingen bracht veel onzekerheden, maar oprichter Peter Lanting liet zich niet uit het veld slaan.

Vanaf2 is al 25 jaar gevestigd in Amsterdam Noord, vanuit hier bedienen ze het hele land met voorstellingen voor jonge kinderen. Deze week vieren ze het jubileum met acteurs, makers en collega’s. Peter Lanting: “Vol enthousiasme kijken we ernaar uit om komende jaren nog meer magische momenten te brengen naar theaters voor jonge kinderen en hun families.”

Hoe het begon

Het verhaal van Vanaf2 begon met een onverwachte ontmoeting met Kabouter Pierelier, een acteur die speciaal voor peuters speelde. Dit moment motiveerde de oprichters, Peter Lanting en Fako Kluiving, om verder te pionieren op het gebied van theater voor jonge kinderen. Vanaf2 heeft een indrukwekkende staat van dienst op het gebied van peuter- en kleutervoorstellingen en heeft samengewerkt met prominente partners zoals het Wereld Natuur Fonds (WNF) en de Fiep Westendorp Foundation.

Internationale erkenning

Vanaf2 heft ook internationaal erkenning gekregen voor hun theaterproducties. Een hoogtepunt was het optreden tijdens het IPAY festival in Philadelphia in 2019, waar de voorstelling 'Kluizelaar' van Simone de Jong werd opgevoerd voor programmeurs uit de hele wereld en dat heeft geresulteerd in een wereldwijde tournee die nog steeds loopt. Vanaf2 werkt ook samen met theaters en gezelschappen in China, deze contacten zijn ontstaan tijdens het Internationale Poppenfestival in Chengdu. De samenwerking is onder andere met het Zhong Bei Yuan Theater in de stad Xian.