Jonge ontwerpers gaan Yksi Expo voortzetten onder nieuwe naam en met eigentijdse invulling

Jonge ontwerpers gaan Yksi Expo voortzetten onder nieuwe naam en met eigentijdse invulling

13-09-2022 (10:38) - Creatie

Leonne Cuppen stopt per 1 januari 2023 als initiatiefnemer van de stichting Yksi Expo. Na ruim 31 jaar geeft ze het stokje door aan de jongere generatie. Een aantal jonge ontwerpers gaat de stichting op dezelfde locatie op Strijp-S voortzetten, onder een andere naam en met een nieuwe, eigentijdse invulling.
 
Zij willen zich richten op ‘een bloeiend en regeneratief ecosysteem waar natuur, mens en technologie samen gedijen’. Leonne Cuppen blijft in de wereld van duurzaam en circulair design actief met haar bedrijf Yksi Connect.
 
In 1991 ging Yksi van start als een ontwerpbureau met daarnaast een stichting annex galerie om Dutch Design en vooral jonge ontwerpers een platform te bieden. Na enkele jaren in het Designhuis vlak bij het Stadhuis vestigde Yksi Expo zich in 2011 op Strijp-S, op de huidige locatie aan de Torenallee.
 

Duurzaamheid en circulariteit

De expositieruimte met winkel veranderde stap voor stap in een meer actieve ruimte met tentoonstellingen, presentaties, workshops, lezingen en andere bijeenkomsten en daarnaast ook werkplekken voor een aantal jonge ontwerpers – het Yksi Expo Young Talent team. Inhoudelijk verschoof de focus naar duurzaamheid en circulariteit, terwijl de blik zich verbreedde tot ver buiten de landsgrenzen. Vooral omdat de zelf ontwikkelde exposities met Nederlands ontwerp rond allerlei thema’s over de hele wereld reisden en veel internationale contacten opleverden.
 
Enkele jaren geleden heeft Leonne Cuppen de stichting losgekoppeld van het bureau Yksi Ontwerp en tevens een eigen bedrijf opgericht onder de naam Yksi Connect. De naam zegt het: om interessante verbindingen te leggen, met name tussen jong ontwerptalent, bedrijfsleven en industrie. Om daar meer tijd en ruimte voor te krijgen geeft ze nu, na ruim 31 jaar, het stokje van de stichting over aan de jongere generatie. Een aantal leden van het Yksi Expo Young Talent team, aangevuld met een handvol andere enthousiaste young professionals gaat de stichting overnemen.
 

more-than-human design

Zij gaan in dezelfde ruimte op Strijp-S eveneens exposities tonen en lezingen, films, workshops, bijeenkomsten en verdiepingsprogramma's organiseren. Met ook werkplekken, wellicht als een ‘living-lab’, nog actiever dan Yksi Expo. Een van de speerpunten wordt more-than-human design. Een voorproefje hiervan is momenteel al te zien bij Yksi Expo als onderdeel van de expositie Rethinking Plastic. In hun eigen woorden: “We stellen ons een bloeiend en regeneratief ecosysteem voor waar natuur, mens en technologie samen gedijen.” De groep is druk bezig met het uitwerken van ideeën en zal de plannen later dit jaar presenteren.