Kärcher en Klaus Dauven maken 'reversed graffiti' op stuwdam

09-11-2021 (14:06) - Creatie

Een stuwdam in het Franse departement Jura was de voorbije weken het toneel van een spectaculair kunstproject. Met de steun van Kärcher en het Franse energiebedrijf EDF (Électricité de France) bracht kunstenaar Klaus Dauven een 'reversed graffiti' kunstwerk aan op de 110 meter hoge en 430 meter lange muur van de stuwdam van Vouglans. Met deze techniek wordt een patroon gecreëerd door te spelen met het contrast tussen gereinigde oppervlakken en oppervlakken waar nog vuil is achtergebleven. Dat gebeurt door het vuil selectief te verwijderen. Wat overblijft is het silhouet van een bos.

"Het kunstwerk op de stuwdam van Vouglans is het vijfde project waaraan Klaus Dauven en Kärcher hebben samengewerkt. Het is bovendien het grootste 'reversed graffiti' kunstwerk dat tot nu toe gemaakt werd. Het is voor ons altijd weer bijzonder wanneer Klaus Dauven onze toestellen gebruikt om een meesterwerk te creëren," bevestigt Hartmut Jenner, CEO en voorzitter van de raad van bestuur van Alfred Kärcher SE & Co. KG.
 

Bossilhouet met indruk van diepte

Bij de keuze van zijn ontwerp liet Klaus Dauven zich inspireren door het bosrijke landschap van de Jura. "Ik vind het passend dat het overgebleven vuil niet over het hele oppervlak van de dam verspreid is, maar het oog als het ware naar het midden van de muur zuigt. Op die manier weerspiegelt het silhouet van het bos de vorm van de vallei zelf, waardoor van veraf een prachtige illusie van diepte ontstaat," legt Klaus Dauven uit. Net als zijn andere werken waarbij hij gebruikmaakt van 'reverse graffiti' zal ook dit kunstwerk mettertijd verdwijnen als gevolg van verwering en organische groei.