Le spectre de Boko Haram van Cyrielle Raingou wint de Tiger Award IFFR 2023

Le spectre de Boko Haram van Cyrielle Raingou wint de Tiger Award IFFR 2023

03-02-2023 (20:04) - Creatie

International Film Festival Rotterdam (IFFR) heeft tijdens de IFFR Awards Ceremony op vrijdag 3 februari de competitiewinnaars van de 52ste festivaleditie bekendgemaakt. Het festival maakte de winnaars bekend van de belangrijkste competities, de Tiger Competition en Big Screen Competition. Ook zijn de winnaars onthuld van de FIPRESCI, NETPAC en KNF Awards.

Het festivalplatform voor aanstormend talent en IFFR’s boegbeeld, de Tiger Competition, presenteerde een selectie van 16 films voor de editie van 2023. De jury reikte drie prijzen uit: de Tiger Award ter waarde van €40,000 en twee Special Jury Awards, elk ter waarde van €10,000.

De Tiger Competition Jury bestond uit Sabrina Baracetti, Lav Diaz, Anisia Uzeyman, Christine Vachon en Alonso Díaz de la Vega.

De Tiger Award ging dit jaar naar Le spectre de Boko Haram van Cyrielle Raingou (Kameroen, Frankrijk, foto boven). De jury over de winnaar: “Een verhaal dat zich richt op de geduldige en eerlijke blik van de filmmaker die door de ogen kijkt van onschuldige kinderen te midden van een gekwelde omgeving.”

De jury gaf een Special Jury Award aan Munnel door Visakesa Chandrasekaram (Sri Lanka) en beschreef het als “een geweldig, eenvoudig verhaal over een jongeman die gevangen zit tussen de revolutie en het autoritaire regime.”

Ook ging een Special Jury Award naar New Strains van Artemis Shaw (VS) en Prashanth Kamalakanthan (India) waarover de jury het volgende schreef: “Een originele visie op het leven tijdens de pandemie waarbij de acteurs/regisseurs een schrijnend en hilarisch verhaal over de quarantaine vertellen.”       


Big Screen Competition

De Big Screen Competition slaat een brug tussen populaire, klassieke en arthousefilms, en bestond uit een selectie van 16 films. De VPRO Big Screen Award werd bepaald door een publieksjury. De winnende film heeft een gegarandeerde bioscooprelease in Nederland en wordt op televisie uitgezonden door VPRO en NPO. Aan de award is een geldbedrag verbonden van €30,000, dat verdeeld wordt in gelijke delen tussen de filmmaker en de bioscoopdistributeur.

Endless Borders van Abbas Amini (Duitsland, Tsjechië, Iran) wint de VPRO Big Screen Award 2023.

De jury vermeldde: “De minimalistische scènes en het effectief gebruik van stiltes, versterken de focus op de onuitgesproken dynamiek binnen de gemeenschap. De onderliggende spanning houdt je door de schrijnende situatie waarin de hoofdpersonen zich bevinden, de hele film bezig. We hopen dat de kijkers meer begrip krijgen van de complexiteit bij het maken van keuzes in moeilijke situaties.”