Marcus Debie maakt mural in Breda met dubbele betekenis

Marcus Debie maakt mural in Breda met dubbele betekenis

12-10-2023 (13:47) - Creatie

“Een muur omgetoverd tot twee grote ogen. Met dit nieuwe kunstproject Realeyes zeggen we; kijk verder dan je neus lang is en wees bewust van het belang van je ogen”, zegt kunstenaar Marcus Debie.

Een paar gigantische ogen in het straatbeeld van de Spoorstraat in Breda. Het idee achter de nieuwe muurschildering van internationale kunstenaar Marcus Debie in samenwerking met Specsavers is niet alleen leuk of mooi. Een wandeling door het tunneltje bij de Spoorstraat moet mensen meer bewust maken van hun ogen door mensen hun zicht letterlijk te triggeren. 

Open je ogen

Met deze muurschildering wil Specsavers meer aandacht vragen voor je ogen. Uit onderzoek onder ruim duizend Nederlanders blijkt namelijk dat men niet weet hoe belangrijk het is om na je veertigste de gezondheid van je ogen te laten controleren. “Het risico van een oogaandoening stijgt vanaf deze leeftijd”, legt Marloes Krot van Specsavers uit. “We hopen dat we met deze muurschildering letterlijk de ogen openen van Nederland. De mural laat de mensen die naar het kunstwerk kijken namelijk zien en daardoor beseffen hoe belangrijk je ogen zijn.”

Oogverblindende kunst

Een samenwerking met kunstenaar Marcus Debie komt niet geheel uit de lucht vallen. Hij omschrijft zijn werk namelijk letterlijk als ‘oogverblindend’ en is een echte eye-artist. Marcus wil door zijn post-kubistische je ogen een trigger laten zien, maar ook nadenken over wat je nou eigenlijk ziet. Hierdoor hoopt hij dat niemand zijn ogen voor lief neemt. Debie: “Ik weet als geen ander hoe belangrijk je ogen zijn, helemaal binnen mijn vakgebied. Hoewel ik kleurenblind ben, laat ik me niet in mijn beroep als kunstenaar beperken in het gebruik van kleur en werk ik juist met dieptes en 3D-vormen. Op deze manier wil ik anderen inspireren en motiveren om hun dromen na te jagen.”

Bredase oogtegel

Eerder maakte de kunstenaar ook in de gemeente Oss al de grootste muurschildering van Nederland met een totaaloppervlakte van ongeveer tweeduizend vierkante meter. Debie is niet alleen groots in Nederland, maar heeft werk in heel Europa, Amerika en Australië. Dit keer is het de beurt aan de volgende Brabantse stad in een reeks van velen om versierd te worden door de prijzenwinnende kunstenaar. Met als uitgangspunt de unieke Bredase oogtegel afkomstig uit het Kasteel van Breda.