Meta gaat met open source Llama 2 de strijd aan met ChatGPT

31-07-2023 (08:20) - Creatie

Afgelopen week introduceerde Meta onder leiding van de Franse wetenschapper Yann LeCun, nieuwe technologie die met ChatGPT moet gaan concurreren. In tegenstelling tot ChatCPT is de code achter Llama 2 openbaar. Derden hebben gratis toegang en kunnen de code aanpassen voor eigen doeleinden. 

Meta is overigens niet de enige die open source kiest bij de ontwikkeling van AI. De Britten lanceerden dit voorjaar al het open source taalmodel Stable LM; in Europa wil men dit keer uit de greep te blijven van onder andere Google en Microsoft. Meta daarentegen werkt juist samen met Microsoft voor hun taalmodel. Opmerkelijk want Microsoft is ook aandeelhouden in OpenAI, dat de founder is van ChatGPT

Dat Meta voor zijn nieuwe taalmodel nu kiest voor open source is volgens het FD, dat afgelopen weekend aandacht besteedde aan de lancering, niet verwonderlijk. Zuckerberg heeft een achterstand weg te werken ten opzichte van onder andere OpenAI, zo concludeert het FD.

Lecun over Meta's keuze voor open source: 'Het hele internet draait op Linux en Apache, volledig open source. Als je een gemeenschappelijke infrastructuur hebt, moet het open zijn, wil je daar een complete industrie op bouwen, zoals nu met AI.


FD, Llama2, Wikipedia