Museumapp voor Nationaal Holocaustmuseum en Portugese Synagoge gelanceerd

Museumapp voor Nationaal Holocaustmuseum en Portugese Synagoge gelanceerd

12-03-2024 (14:35) - Creatie

In een tijd met de groeiende behoefte om polarisatie tegen te gaan, lanceert het Joods Cultureel Kwartier (JCK) in samenwerking met Greenberry een educatieve museumapp.

De app, specifiek ontworpen voor jongeren tussen 12 en 14 jaar, biedt een innovatieve benadering om de Joodse geschiedenis te ontdekken. In de Portugese Synagoge reflecteren jongeren op herkenbare thema's uit hun eigen leefwereld, terwijl in het Nationaal Holocaustmuseum passende vragen worden gesteld die empathie en inlevingsvermogen aanmoedigen. De app is beschikbaar in de Portugese Synagoge en zal vanaf 11 maart ook te gebruiken zijn in het nieuwe Nationaal Holocaustmuseum.

Het Joods Cultureel Kwartier (JCK) is het kennis- en collectiecentrum over 400 jaar Joodse aanwezigheid in Nederland. JCK is gevestigd op vier locaties in de historische Joodse buurt van Amsterdam. De educatieve museum app is ontwikkeld voor twee van deze locaties: de Portugese Synagoge en het Nationaal Holocaustmuseum. Het Nationaal Holocaustmuseum, dat haar deuren op 11 maart 2024 opent, is het eerste en enige museum in Nederland dat de geschiedenis van de Jodenvervolging in ons land vertelt.

Spiegelen en inleven

Jongeren worden in de app aan het denken gezet over vijf belangrijke thema's in hun leefwereld: liefde, familie, vriendschap, de klas en identiteit. Door zichzelf te spiegelen aan de rijke cultuur van de Joodse gemeenschap, krijgen jongeren een dieper begrip van hun eigen opvattingen en ideeën. De doorvertaling van de app in het Nationaal Holocaustmuseum voegt een nieuwe dimensie toe aan deze educatieve ervaring. In tegenstelling tot de versie voor de synagoge maakt deze doorvertaling geen persoonlijke vertaalslag naar jongeren. Leed kan immers niet met elkaar worden vergeleken.

Het digitale ontwerp van het Utrechtse bureau Greenberry is specifiek geoptimaliseerd voor tablet. De visuals in de Portugese Synagoge-tour tonen personages in herkenbare situaties en zijn gegenereerd door AI. De app is door verschillende middelbare schoolklassen getest in de Portugese Synagoge en met een pilotdag in het Nationaal Holocaustmuseum.

Kiki Stoffels, manager publiek Joods Cultureel Kwartier: "Deze app is niet slechts een educatieve tool; het is een sleutel tot begrip en dialoog tussen generaties en gemeenschappen. We hopen dat het bijdraagt aan een wereld waarin verschillen worden gewaardeerd en begrepen." 

"Samen met het JCK hebben we een innovatieve digitale ervaring gecreëerd die niet alleen educatief is maar ook bruggen slaat tussen culturen. We zijn trots op de samenwerking en kijken uit naar de impact van deze app op jonge generaties", aldus Alain Dujardin, Creatief Directeur bij Greenberry.