Nederlands paviljoen op World Expo Dubai draait om sustainability

13-04-2021 (14:00) - Creatie

In oktober opent de World Expo in de woestijn van Dubai. Het Nederlandse paviljoen, DutchDubai, belichaamt het door Nederland gekozen thema 'uniting water, energy and food' en laat de verbinding zien die ons land weet te leggen tussen duurzame energie, watermanagement, agricultuur en circulariteit. Designers en kunstenaars leveren hier een bijdrage aan.
 
Het werk van de Nederlanders herinnert aan de kwetsbaarheid en eindigheid van de wereld. Tegenover het sombere vooruitzicht van de uitputting van bronnen - een zeer actueel thema in het Midden-Oosten - zetten zij concepten en innovaties die de verbeelding en zintuigen prikkelen.
 
Circulair klimaatsysteem
V8 Architects koos bewust voor een neutrale buitenkant en sobere middelen voor de weredltentoonstelling. zoals al in Dubai aanwezig staal. Hier wordt een tijdelijk circulair klimaatsysteem gecreëerd met enkel natuurlijk aanwezige hulpbronnen.

Water uit woestijnlucht
Het centerpiece wordt gevormd door SunGlacier. Met dit werk claimt kunstenaar en uitvinder Ap Verheggen een wereldprimeur: via een ingenieuze techniek krijgt hij voor elkaar wat voor onmogelijk werd gehouden: water maken uit de gortdroge woestijnlucht. Zijn installatie trakteert de bezoekers dagelijks op een regenbui van honderden liters water.
 
De Wereldtentoonstelling (World Expo) in Dubai vindt plaats van 1 oktober 2021 t/m 31 maart 2022. Het Nederlands paviljoen staat in het Sustainability District en deelt expertise op het gebied van water, energie en voedsel.