Nieuw hoofdkantoor Springbok geselecteerd voor Architectuurbiënnale Venetië

17-05-2023 (11:14) - Creatie

Springbok en de architecten van OFFICEU zullen de Sint-Albertus kerk in Mechelen omtoveren tot het nieuwe internationale hoofdkantoor van het communicatiebureau. Ook wordt het een ontmoetingsplek voor buurtbewoners. De verbouwing zal naar streven in 2025 af zijn. 

Het concept van het ontwerp is geselecteerd voor de tentoonstelling Time Space Existence tijdens de achttiende  Architectuurbiënnale van Venetië 2023.

Buiten kantoortijd

De laatste viering in de Sint-Albertuskerk vond plaats in 2014. Springbok ontwikkelde in samenwerking met OFFICEU een projectvoorstel om de kerk te transformeren tot kantoor en een sociale functie te realiseren. Zo wordt het gebouw buiten kantoortijden een plek waar buurtgenoten kunnen deelnemen aan tentoonstellingen, concerten, bijeenkomsten, boeken- en doe-het-zelfclubs, en liefdadigheidsactiviteiten. Voor vragen of ideëen over de buurtfunctie kan contact worden opgenomen met Springbok.

Ontwerp

Naast het gebouw komt een nieuwe kopie van het kerkschip, met werkplekken op verschillende niveaus. De ruimte in de kerk zelf blijft open en krijgt een flexibele indeling. Het gerenoveerde koor, de ruimte waar zich het altaar bevond, wordt een ruimte voor interactie en informele ontmoetingen. In de nieuw aangelegde parktuin is ruimte voor ontspanning, reflectie en inspiratie. Pieter Thibaut, architect OFFICEU: “Dit project voor de herbestemming van de Sint-Albertus kerk in Mechelen toont hoe architectuur een medium kan zijn om mensen met elkaar te verbinden, en zo een maatschappelijke relevantie krijgt. Dat duurzaam bouwen meer is dan isoleren, tonen we op de tentoonstelling Time Space Existence tijdens de Architectuurbiënnale van Venetië 2023."

“Samen met OFFICEU zijn we erin geslaagd om een ruimte te creëren die het verleden eert en tegelijkertijd de toekomst omarmt. We hebben de juiste balans gevonden tussen vorm en functie, waardoor de kerk een prachtige ruimte zal worden waarvan ook de lokale gemeenschap jarenlang kan genieten. Met dit project hopen we anderen te inspireren ook te kiezen voor een creatieve benadering van architectuur en design, met het doel mensen dichter bij elkaar te brengen en meer verbondenheid te creëren" aldus Kim Verhaeghen, CEO Springbok.

Expositie

De kerk wordt samen met drie andere projecten van OFFICEU vanaf 20 mei zes maanden lang tentoongesteld op Time Space Existence in Palazzo Mora, deel van de internationale Architectuurbiënnale van Venetië. Ook zal de expositie geheel digitaal te bezoeken zijn.