Nieuwste filmtitels IFFR bekend voor Cinema Regained

24-11-2022 (15:37) - Creatie

International Film Festival Rotterdam (IFFR) maakt de nieuwste filmtitels voor Cinema Regained bekend voor de 52e editie. Cinema Regained is een veelzijdig programma over filmerfgoed, met gerestaureerde klassiekers, documentaires over filmcultuur en archiefvondsten. Voor het eerst stellen drie lokale gastcuratoren het programma samen.

Een van de films uit het programma is de wereldpremière van de documentaire van Mika Taanila en Sami van Ingen, de kleinzoon van Robert Flaherty. De eerste titels van het aan Rotterdam gewijde programma RTM, zijn ook bevestigd. 

Gedurfd en onverschrokken

Festivaldirecteur Vanja Kaludjercic: "Het is fantastisch en ontroerend om te zien hoe de verschillende onderdelen van het festival steeds meer vorm krijgen in lijn met onze huidige missie. Het Cinema Regained-programma is een gedurfde en onverschrokken verkenning van de wereldwijde filmgeschiedenis in al haar diversiteit. Op lokaal vlak, hebben we dit jaar voor het eerst drie Rotterdamse creatieven uitgenodigd om het RTM-programma samen te stellen. Via hun frisse blik, plus de expertise en netwerken die zij met zich meebrengen, versterken en verbreden we lokale samenwerkingen. Zo vieren we het unieke karakter van deze geweldige stad.”

Cinema Regained

Het festivalprogramma dat de filmcultuur en -geschiedenis induikt presenteert een groot aantal vondsten op IFFR 2023. IFFR vertoont de complete filmografie van Rajendra Gour, Singapore's baanbrekende onafhankelijke filmmaker. De experimentele anti-oorlogsfilm Eyes (1967), het lyrische stadsportret Sunshine Singapore (1972) en zijn enige werk als scenarioschrijver voor de fictie film I Want to Live (1970; M. Amin).

IFFR presenteert ook Santo contra los jinetes del terror (1970) van de Mexicaanse filmmaker René Cardonao. Dit monument uit de gemaskerde worstel-cinema werd onlangs digitaal gerestaureerd en bevat niet eerder vertoonde scènes. Ömer Kavur, een van Turkije's meest gevierde hedendaagse filmmakers, is het onderwerp van Firat Özeler's documentaire Kavur. De film gaat op IFFR 2023 in wereldpremière en wordt begeleid met een vertoning van de pas ontdekte korte film van Kavur uit 1971, The Porter.

IFFR-bekende Mika Taanila en Sami van Ingen, de achterkleinzoon van documentaire grootmeester Robert Flaherty, komen dit jaar naar IFFR met de wereldpremière van Monica in the South Seas. Deze experimentele documentaire gaat over het streven van Monica Flaherty om geluid toe te voegen aan haar vaders film Moana uit 1926, meer dan een halve eeuw nadat de film is opgenomen. Het resultaat, Moana with Sound (1980) wordt ook vertoond.

Drie gastcuratoren

Het RTM-programma geeft een podium aan Rotterdamse films en talenten. Drie lokale creatieven hebben de vrijheid gekregen om de RTM-dag te programmeren op vrijdag 27 januari in LantarenVenster. Actrice en filmmaker Cheryl Ashruf ontwerper en digitaal landschapsarchitect Noémi Biró en acteur en creatief producent Nizar El Manouzi cureren dit jaar samen het programma.

Klik hier voor meer informatie over de RTM-gastcuratoren. De volledige line-up wordt bekendgemaakt tijdens de IFFR 2023-persconferentie op 19 december.

Harbour titels

Nieuwe titels zijn bevestigd voor het Harbour-programma, IFFR's grootste en breedste festivalprogramma. Kijk daarvoor in de lijst onderaan dit bericht.

Eerste filmtitels van Cinema Regained

Je t'aime Ronit Elkabetz, Moran Ifergan, 2022, Israël, internationale première
Kavur, Firat Özeler, 2023, Turkije, wereldpremière
Moana with Sound, Robert J. Flaherty, Frances H. Flaherty, Monica Flaherty, 1980, Verenigde Staten
Monica in the South Seas, Sami van Ingen, Mika Taanila, 2023, Finland, wereldpremière
Orpheus in der Unterwelt, Horst Bonnet, 1974, DDR
Santo contra los jinetes del terror, René Cardona, 1970, Mexico, internationale première
Scar, Haim Bouzaglo, 1994, Israël
The Porter, Ömer Kavur, 1971, Turkije, wereldpremière
Eyes, Rajendra Gour, 1967, Singapore, internationale première
I Want to Live, M. Amin, 1970, Singapore, internationale première
Labour of Love – The Housewife, Rajendra Gour, 1978, Singapore, internationale première
My Child My Child, Rajendra Gour, 1979, Singapore, internationale première
Sight and Desire (Eyes), Rajendra Gour, 1967, Singapore, internationale première
Sunshine Singapore, Rajendra Gour, 1972, Singapore, internationale première

Eerste RTM-titels

Deeply, Madly, Helen Anna Flanagan, 2022, Nederland, wereldpremière (festival)
The Disaster Cannot Be Contained, Diana Al-Halabi, 2022, Nederland, Libanon, wereldpremière
Fantoomwijk, Ravi Sandberg, 2023, Nederland, wereldpremière
Filantropia, Bouba Dola, 2023, Nederland, wereldpremière
Fin. Finito. Infinito., Laurence Henriquez, 2022, Spanje, Nederland
Malin TV, Gyz La Rivière, 2023, Nederland, wereldpremière
Nani, Jeske Maas, 2022, Nederland
 

Nieuwe Harbour-films

Convenience Story, Miki Satoshi, 2022, Japan, Europese première
Family, Don Palathara, 2023, India, wereldpremière
LOLA, Andrew Legge, 2022, Ierland, Verenigd Koninkrijk
Pamfir, Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk, 2022, Oekraïne, Frankrijk, Polen, Chili
Unidentified, Jude Chun, 2022, Zuid-Korea, Europese première

Bekijk hier het programma van IFFR.