Print een analoog AI-portret met Kalibers Snap-a-tron Ultra 2000 Deluxe

05-07-2023 (10:00) - Creatie

AI is hot; iedere paar dagen is er weer een nieuwe ontwikkeling. Maar waar de meeste ontwikkelaars hun blik vooruit richten, maakte Kaliber juist een reis terug in de tijd. Met de vraag: “Hoe brengen we AI verder dan de grenzen van een beeldscherm?” toverde het team van Kaliber een oude telefooncentrale om tot AI photo booth. 

Kunstmatige magie

Midjourney, ChatGPT of Stable Diffusion; de mogelijkheden van AI zijn magisch. Tegelijkertijd is het krijgen van output zó gemakkelijk, je vergeet bijna hoe bijzonder het is. Om wat van die magie terug te brengen, besloten we om van AI niet alleen een digitale, maar ook een fysieke ervaring te maken. Eén die verder reikt dan de grenzen van je beeldscherm.

Retro-future tech

Met 50 collega’s zitten we in een oud fabriekspand in Utrecht: de Lubro. Kaliber-oprichter Ronald: “Ons clubhuis is een soort museum geworden, vol technologische snufjes – van nu en van vroeger. Een van onze opdrachtgevers gaf ons een jaren ‘60 telefooncentrale cadeau. Al snel kwam een van onze creatieven met het idee om er AI op toe te passen.”

Deze antieke telefooncentrale werd het belangrijkste onderdeel van een fysieke ervaring met AI, maar het had nog wat liefde en aandacht nodig. Na een korte inspectie op onze operatietafel (werkbank), trakteerden we de telefooncentrale met nieuwe bedrading en bouwden we extra onderdelen in: een camera, fotoprinter, videoscherm, ouderwetse telefoon en nieuwerwetse AI-software. De ‘Snap-a-tron Ultra 2000 Deluxe’ was geboren! 

It’s the 1960s calling

Om ervoor te zorgen dat de Snap-a-tron de aandacht krijgt van voorbijgangers, bouwden we een bewegingssensor in. De bevestigde telefoon gaat rinkelen en op het scherm start een videoboodschap van een jaren ‘60 telefoniste. Zij vertelt je stap voor stap wat te doen: je neemt plaats, gebruikt de rode en groene knoppen om een selfie te maken en gebruikt dan de pluggen om je foto te beïnvloeden door verschillende kunstenaars en kunststromingen. Als kers op de taart draai je aan het wieltje om je unieke, door AI gegenereerde portret, te printen.

Gekke Hollanders

Al snel trok onze Snap-a-tron de aandacht, ook buiten de muren van ons clubhuis. Bekende streamers maakten reactievideo’s (“Crazy Dutch Built This AI Machine!”) en Reddit-gebruikers reageerden enthousiast (“This is my 8th draft of trying to convey how bad ass this is.”). Inmiddels heeft de Snap-a-tron op het live event AI For Good gestaan, gaven we een demo op het Mediapark bij de  NPO Innovatietalk en haalde de fotobooth de voorpagina van FWA.

Ontdekkingsdrift

Onze drang om nieuwe technologie niet alleen te snappen, maar ook toe te passen  - op een vernieuwende manier, is wat we bij Kaliber ‘ontdekkingsdrift’ noemen. Ronald: “Onze liefde voor de combinatie technologie, creatie en strategie is groot. Dat passen we meestal toe voor onze opdrachtgevers, maar er is altijd speelruimte voor eigen projecten. Het is prachtig om te zien hoe de Snap-a-tron AI buiten de schermen van je computer brengt.”

Meer weten over de Snap-a-tron? Kaliber vertelt er meer over op hun site. 

Frank Meeuwsen
Kaliber