Rotterdamse kunstenaar Iwan Smit ontwerpt design-glas voor Duvel

Rotterdamse kunstenaar Iwan Smit ontwerpt design-glas voor Duvel

12-08-2024 (10:15) - Creatie

Een honden- of kattenmens? Deze vraag, vaak gebruikt in de online date-wereld, vormt het uitgangspunt voor twee nieuwe Duvel Designer Glazen.

Het biermerk werkte samen met Rotterdamse kunstenaar Iwan Smit voor het ontwerp van de glazen.

De glazen zijn bedoeld als ijsbreker om zo verbinding in de 'echte' wereld aan te gaan. De glazen zijn vanaf 2 september in beperkte oplage verkrijgbaar.

Glas als metafoor

“Om inspiratie op te doen voor het ontwerp ben ik naar de kroeg gegaan en terwijl ik aan de bar zat, zag ik veel mensen om mij heen op hun telefoon zitten. Iets wat waar ik mezelf ook vaak op betrap. We daten swipend en stellen elkaar daar oneindig veel vragen, maar doen we dat ook wel in het echt? Zo ontstond het idee: wat als ik een typische date-vraag verwerk in een ontwerp, dan heb je direct iets om over te praten tijdens een biertje. Het resultaat zijn twee Duvel Designer glazen, die dienen als ijsbreker om een gesprek aan te gaan met een onbekende. Ben jij een honden- of een kattenmens?" vertelt Iwan.

Stamtafels

Ter ere van de nieuwe glazen creëert Duvel stamtafels in kroegen door het hele land. De tafels zijn uitgerust met telefoonbox, ijsbrekers en intieme tafellamp.  zijn de perfecte plek voor je eerste date, een biertje met je oude vriend of het ontmoeten van nieuwe mensen.

  

Iwan Smit

Iwan Smit is onder andere bekend van zijn werk voor Lowlands festival en ook zijn er twee werken van hem opgenomen in de collectie van het Boijmans van Beuningen. “Het ontwerpen van het Duvel Designer glas is een droom die uitkomt. Jaren heb ik met veel bewondering gekeken naar de ontwerpen van mijn voorgangers. Dat ik nu aan deze reeks wordt toegevoegd, is een grote eer. Leuk om te vermelden: de duveltjes en hun kleur zijn een ode aan het ontwerp van Piet Parra destijds”, aldus Iwan

Sinds 2017 biedt Duvel kunstenaars de kans om een ontwerp te maken voor het designer-glas. Eerder mochten onder anderen Piet Parra, Morrison Schiffmacher, Job Wouters, Franky Sticks en Hedof zich uitleven op het glas. Hier vind je een overzicht van artiesten die Iwan voorgingen.