Salim Bayri wint Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2022

22-11-2022 (21:32) - Creatie

De kunstenaar Salim Bayri wint de veertiende editie van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. De vakjury onder voorzitterschap van (oud-)politica Lilianne Ploumen koos voor Salim Bayri, die was voorgedragen door schrijver Abdelkader Benali.

‘Hij is een kunstenaar die je aanvankelijk op het verkeerde been zet, maar die door zijn verfrissende blik en zijn oprechte nieuwsgierigheid naar alledaagse zaken, volledig weet te overtuigen. Hij laat de kijker in verbazing en verwondering achter’, stelt de jury.

De kunstenaar kreeg de prijs van € 10.000, beschikbaar gesteld door de Rabobank Nederland, dinsdagavond uitgereikt in het Stedelijk Museum Schiedam. Opium Radio van AVROTROS maakte de uitslag tijdens een live-uitzending bekend.

De kandidaten voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs worden voorgedragen door kenners uit de Nederlandse kunstwereld. Bayri is gescout door schrijver Abdelkader Benali, Kersten door Yasmijn Jarram (Kunstmuseum Den Haag), Parry door kunstenaar Aukje Dekker en Waruguru door Hester Alberdingk Thijm (AkzoNobel Art Foundation). Bij de prijs hoort een tentoonstelling in het Stedelijk Museum Schiedam. Het werk van de genomineerde kunstenaars, inclusief winnaar Bayri, is nog te zien t/m 15 januari 2023.

Publiekswinnaar

Nu de jury een winnaar heeft gekozen, is het woord ook nog aan het publiek. Museumdirecteur Anne de Haij roept bezoekers op in het museum zelf ook op één van de vier kunstenaars te stemmen. Deze publieksprijs, die bestaat uit een geldbedrag van €2.500, wordt uitgereikt op een speciale Volkskrant Beeldende Kunst Prijs Dag in het museum op 8 januari 2023.

Jury

De jury van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2022 bestaat naast de voorzitter uit Maru Asmellash (mede-oprichter van modemerk New Originals en Kazerne Reigersbos), Sarah van Binsbergen (kunstcriticus bij de Volkskrant), Jacqueline Grandjean (directeur Noordbrabants Museum) en Navid Nuur (kunstenaar, winnaar van de VKBK Prijs 2010).