SCHUNCK Museum opent Keith Haring: Grace House Mural

15-02-2022 (15:43) - Creatie

Op 9 maart 2022 opent SCHUNCK Museum in Heerlen de tentoonstelling Keith Haring: Grace House Mural. De tentoonstelling toont vroeg werk (1980 - 1984) van de gevierde Amerikaanse kunstenaar Keith Haring, dat grotendeels bestaat uit tekeningen en schilderingen die hij maakte in openbare ruimtes, zoals het metrostelsel van New York. De focus van de tentoonstelling ligt op het spontane en performatieve karakter van Harings oeuvre. Zo worden de dertien wandstukken van de muurschildering Grace House Mural voor het eerst in Europa getoond. De tentoonstelling laat ook de intieme samenwerking en vriendschap zien tussen Haring, fotograaf Tseng Kwong Chi en choreograaf Muna Tseng in New York in de jaren tachtig.

Haring maakte - verdeeld over drie verdiepingen - de Grace House Mural in 1983/84 in een New Yorks katholiek jeugdcentrum. De dynamische figuren op de muurschildering hebben een vloeiend en eenvoudig karakter en werden met precisie - zonder eerst te schetsen - in anderhalf uur tijd geschilderd. Haring wilde kunst voor iedereen toegankelijk maken en had daarom een voorkeur voor het schilderen in openbare ruimtes. Hij kwam tijdens zijn studie aan de School of Visual Arts in aanraking met graffiti en street art en maakte zelf uiteindelijk meer dan vijftig muurschilderingen. Vlak voordat het jeugdcentrum in 2016 verbouwd zou worden, werd de schildering gered. Helaas is ruim de helft van Harings andere muurschilderingen verloren gegaan.


Subway drawings

In de jaren 80 tekende Haring zijn beroemde subway drawings in de New Yorkse metrostations, waarbij de metroreizigers als een toevallig publiek het proces aanschouwden. Haring was zich bewust van het spektakel dat hij daarmee creëerde en vroeg vriend en fotograaf Tseng Kwong Chi om hem vast te leggen tijdens het tekenen. De tekeningen geven een krachtige indruk van de veelal maatschappelijke en actuele thema's in Harings werk, zoals nucleaire energie, de televisiecultuur en andere populaire iconografie. De tentoonstelling toont zeven subway drawings, aangevuld met Tsengs foto's van een tekenende Haring in de metro.


Epochal Songs

Dans en beweging zijn bekende motieven in de beeldtaal van Haring. Minder bekend is dat hij diverse decorstukken maakte voor dansvoorstelling Epochal Songs (1982) van danser en choreograaf Muna Tseng (zus van Tseng Kwong Chi). Voor de tentoonstelling in SCHUNCK Museum werd een dynamische installatie gemaakt waarin de dansvoorstelling opnieuw tot leven wordt gewekt. Deze installatie komt voort uit een samenwerking tussen Muna Tseng, lichtdesigner Thomas Dunn en componisten Bruce Tovsky en Tracy Wuischpard. Tevens worden vijf originele tekeningen van Haring voor Epochal Songs getoond.


Boekpublicatie

Gelijktijdig met de tentoonstelling verschijnt het boek Boundless Minds & Moving Bodies in 80's New York van de uitgevers DAP en NAI010. Het boek vertelt met veel beeld over de vriendschap en creatieve energie van de performatieve kunstenaars Keith Haring, Tseng Kwong Chi en Muna Tseng.
 
Foto: Tseng Kwong Chi © Muna Tseng Dance Projects, Inc.