Selectie films van Nouchka van Brakel bij Eye Filmmuseum

Selectie films van Nouchka van Brakel bij Eye Filmmuseum

13-09-2022 (10:35) - Creatie

Nouchka van Brakel was de eerste Nederlandse vrouwelijke filmmaker die met films waarin vrouwen centraal stonden een groot publiek wist te bereiken. Het Eye Filmmuseum vertoont in het weekend van 21 en 22 oktober een selectie uit haar oeuvre. Op de Eye Film Player is nu al een aantal van haar bekendste films te zien.

Nouchka van Brakel debuteerde 55 jaar geleden met de korte film Sabotage, en was de eerste vrouw die afstudeerde aan de Nederlandse Filmacademie, waar ze later bijna twintig jaar filmregie zou doceren.
 

Van de koele meren des doods

Op 21 oktober vertoont Eye haar succesvolle psychologische drama Van de koele meren des doods (1982), met een nagesprek door Lauren Murphy met Nouchka van Brakel. De gerestaureerde versie is voor het eerst op het witte doek te zien. In 2005 schonk producent Sigma Filmproductions (Matthijs van Heijningen en Guurtje Buddenberg) het beeld- en geluidsnegatief van Van de koele meren des doods aan Eye Filmmuseum. Het negatief vormde de basis van de digitale restauratie op 4K die Eye heeft gemaakt.


Korte films

Op zaterdagmiddag 22 oktober zijn haar korte films te zien: Sabotage, De baby in de boom, Een winkelier keert niet weerom, het laatste deel van Zwaarmoedige verhalen voor bij de centrale verwarming. Tussen de films door zijn er korte gesprekken met Nouchka van Brakel.


Meerdere films op de Eye Film Player

Ook op de Eye Film Player zijn meerdere films van haar te zien: Het debuut (1977), Een vrouw als Eva (1979) en Van de koele meren des doods (1982) en Een winkelier keert niet weerom.