Street art legend Lady Aiko maakt kunstwerk in STRAAT Museum

Street art legend Lady Aiko maakt kunstwerk in STRAAT Museum

21-02-2023 (11:55) - Creatie

De internationaal gerenommeerde street artist Lady Aiko werkt in STRAAT aan een nieuw kunstwerk dat onderdeel wordt van de expositie Women in Street Art. Women in Street Art is het eerste concrete project dat STRAAT onder het sponsorschap van ABN AMRO realiseert.

Hierin zet STRAAT vrouwelijke kunstenaars in de schijnwerpers. Gedurende de looptijd van de tentoonstelling zal er ook werk van Nina Valkhoff en Nederlands graffiti-icoon Mick La Rock aan de collectie worden toegevoegd.

Voor het eerst in Nederland

Het is voor het eerst dat Lady Aiko werk voor een museum cree¨ert in Nederland. STRAAT Museum is met meer dan 160 werken van zeer groot formaat uniek in zijn soort. Op 22 en 23 februari is Lady Aiko live aan het werk in STRAAT.

Lady Aiko (1975, Tokio/NYC) is een legende op het gebied van street art. Haar werk is gei¨nspireerd op de Japanse blokdrukkunst en wordt gezien als vernieuwend en vrouwelijk. Lady Aiko is sterk bei¨nvloed door haar Japanse identiteit en ervaringen als Japanse vrouw. Door middel van haar street art geeft ze zichtbaarheid aan vrouwen en meisjes, en pakt ze genderongelijkheid en andere problemen aan. De beeldtaal in haar werk is vaak gekoppeld aan romantiek, seksualiteit en promiscui¨teit.

Lady Aiko werkte samen met Takashi Murakami en Banksy, en haar werk is eerder tentoongesteld in MACRO Future Rome (IT), Shanghai MOCA (CN), Brooklyn Museum NY en PS1/MOMA (VS), evenals in andere grote musea en galeriee¨n wereldwijd.

Vrouwelijke rolmodellen

Met de tentoonstelling Women in Street Art wil STRAAT in samenwerking met ABN AMRO invloedrijke vrouwelijke straatkunstenaars in de schijnwerpers zetten. Het museum hoopt zo kunstenaars in spe´ aan te moedigen om hun eigen talent te ontwikkelen en daarmee een bijdrage te leveren aan gelijke kansen voor iedereen. In STRAAT is werk te zien van diverse invloedrijke vrouwelijke street artists, waaronder George Rose, Adele Renault, Milu Correch, Gleo, Hera van Herakut en Judith de Leeuw.

De Nederlandse Nina Valkhoff vertegenwoordigt een jongere generatie vrouwelijke street artists en verwerkt veel ecologie en planten in haar werk. Zij zal in maart en april drie weken in STRAAT werken aan een nieuw kunstwerk.

Women in Street Art is van 22 februari tot 28 mei 2023 te zien in STRAAT op het NDSM-Plein 1 in Amsterdam. Voor meer informatie zie straatmuseum.com of instagram.com/straatmuseum.