Studio 1:1 wint Sweco Design Challenge

22-10-2021 (12:27) - Creatie

Sweco, Europa’s grootste architecten- en ingenieursbureau, heeft met de Sweco Design Challenge haar samenwerking met de creatieve sector verder versterkt. Drie ontwerpers hebben in deze opdracht de publieke ruimte totaal anders ontworpen. Niet de functionele beheersbaarheid is hierin leidend: vitaliteit en het sterk veranderende klimaat staan hierin centraal. Schaduwplekken veranderen in groene kamers tegen hittestress, parken krijgen ligplekken om te werken, en neurofeedback zorgt voor vlijmscherpe ontwerpkeuzes.
 
Op donderdag 21 oktober koos het selectiecomité Shadow Spaces van Studio 1:1 tot ‘Design in Residence’, dat in samenwerking met Sweco in 2022 verder wordt uitgewerkt. Lucas Zoutendijk, Studio 1:1: “Ik heb hier heel veel zin in, en kijk er enorm naar uit samen aan de slag te gaan. Let’s go!”
 

potentieel publieke ruimte benutten

Dit circulaire concept valt op door het benutten van het potentieel in de publieke ruimte: de ongebruikte ruimte onder viaducten. Dit idee gaat uit van dat wat er al is, zonder dat er iets nieuws voor hoeft te komen. Het heft daarnaast de barrières in steden op, door met viaductontwerp de stadsdelen juist te verbinden - en mensen met elkaar in contact komen.
 
Met dit design als vertrekpunt werken Studio 1:1 en Sweco samen aan de praktische uitwerking op het gebied van onder meer techniek, ecologie & biodiversiteit. Hiervoor deelt Sweco tijd en kennis, en maakt de directe koppeling met projecten. Dit concept sluit bijvoorbeeld goed aan bij opdrachten voor ProRail, Rijkswaterstaat en steden. Sweco ziet dit idee dan ook direct als de nieuwe standaard voor projecten in de praktijk.