Tentoonstelling ‘Ritme van het Leven’ van de hand van Perspekt

28-09-2023 (10:54) - Creatie

Veel tradities hebben hun oorsprong in de natuur, je geloof of de plek waar je bent. Ze geven je houvast, zeker in tijden van verandering.

Perspekt ontwikkelde het thema ‘Ritme van het Leven’ voor de vaste tentoonstelling van museum De Pelgrim in Oldenzaal. Bezoekers ontdekken hier wat hun persoonlijke ritme van het leven is en waar hun eigen tradities, gewoonten, vieringen en rituelen vandaan komen.

Het hedendaagse Oldenzaal

Museum De Pelgrim is een samenvoeging van het Oldenzaalse carnavalsmuseum de Hofnar en het Roomse museum de Pelgrim. Met deze vernieuwing heeft De Pelgrim op een serieus leuke wijze de functie van stadsmuseum op zich genomen. Immaterieel erfgoed en collectie worden hier ontsloten voor een breed publiek. Dit zorgt voor verbinding van de lokale identiteit en historische achtergrond met het hedendaagse Oldenzaal. Niet op een traditionele manier, maar met een onderwerp dat meer dan actueel en relevant is voor iedereen, in tijden van veel veranderingen.

Rode draad

Met projectie op een levensgrote klok - tijd is een duidelijk ritme - start de tentoonstelling met een film die bezoekers context geeft over tradities en ritme op universeel niveau en met Oldenzaal als voorbeeld. Het geloof, met al haar rituelen en feestdagen, speelt in de stad Oldenzaal historisch gezien een grote rol en dat uit zich nog steeds in het leven van Oldenzalers nu. Aan de hand van de thema’s Verwondering, Viering en Identiteit doorloopt de bezoeker de tentoonstelling. Elk thema bevat een mix van religieuze en carnavalscollectie en het Oldenzaalse verhaal. Samen bieden ze zo de ‘case’ waarmee bezoekers naar het verleden kijken en die hen inspireert hier en nu en in de toekomst.

Caleidoscoop

In vormgeving koos Perspekt voor de caleidoscoop als metaforische drager voor ‘Ritme van het leven’. Het staat voor meerkleurig, kent allerlei vormen en verrassende patronen, maar uiteindelijk ook een vast ritme en stramien. Dit uit zich in kleurrijke accentkleuren in alle zalen en een tapijt geprint met een iconen patroon.
De eigen ritmekaart die bezoekers aan het einde van de tentoonstelling kunnen maken is letterlijk een multimediale caleidoscoop.