The Shell Trial van De Nationale Opera genomineerd voor Fedora Opera Prize

30-09-2022 (15:00) - Creatie

De opera The Shell Trial, geproduceerd door De Nationale Opera (DNO), is genomineerd voor de Fedora Opera Prize: een internationale prijs ter ondersteuning van baanbrekende artistieke projecten die internationale samenwerking, creativiteit, sociale integratie en interculturele dialoog bevorderen, evenals digitale innovatie op en buiten het podium.

In 2021 heeft de opera Like Flesh van Opéra de Lille, geïnspireerd door Ovidius’ verhalen over passie, geweld en metamorfose, deze prijs van €100.000,- gewonnen. Dit jaar maakt DNO kans om dezelfde geldprijs te winnen, met The Shell Trial die in 2024 in première gaat tijdens het Opera Forward Festival van DNO.

The Shell Trial is een nieuwe opera die ingaat op de context van een baanbrekende rechtszaak waarin oliegigant Shell werd geconfronteerd met zijn juridische verantwoordelijkheid voor klimaatverandering. Deze productie gaat echter niet alleen over de verantwoordelijkheid van één bedrijf, of het gebrek daaraan. Met The Shell Trial brengt DNO verschillende stemmen en perspectieven samen waardoor publiek en stakeholders geconfronteerd worden met hun eigen rol en verantwoordelijkheid in relatie tot de klimaatcrisis.

In samenwerking met coproducenten Gable Roelofsen en Romy Roelofsen, oprichters van Het Geluid Maastricht, hoopt DNO dat deze opera een gesprek op gang zal brengen over de klimaatcrisis en de verantwoordelijkheid die we allemaal delen voor de huidige en toekomstige gezondheid van onze planeet. De Amerikaanse winnares van de Pulitzer Prize Ellen Reid is de componist van deze opera; het libretto wor