Tilburgse streetart van Studio Giftig bekroond als mooiste ter wereld

Tilburgse streetart van Studio Giftig bekroond als mooiste ter wereld

02-02-2023 (20:03) - Creatie

De muurschildering Trashure in Tilburg is verkozen tot de mooiste straatkunst ter wereld van 2022. In een selectie van werken uit tien landen gaf een internationaal publiek de straatkunst in Tilburg de meeste stemmen.

Het werk is te zien op een gevel van een recyclingbedrijf aan de Centaurusweg in Tilburg. Trashure is de beeltenis van een springende vrouw in een jurk, gemaakt van plastic afval. De makers zin  Niels van Swaemen en Kaspar van Leek van Studio Giftig. Zij kregen van de eigenaar van het pand alle ruimte om er iets van te maken.

'Afval bestaat niet"

Ze kozen ervoor om afvalstoffen te gebruiken die afkomstig zijn van het recyclebedrijf. Vanaf een hoogwerker werd de enorme muurschildering op de gevel aangebracht. "We willen met dit kunstwerk laten zien dat afval niet bestaat. Ieder stukje afval kan een tweede leven krijgen", vertelde Van Leek aan Omroep Brabant.

"We zijn echt continu met onze gedachten bij die wedstrijd geweest. We hebben zoveel waardering gekregen, maar ook lieve berichtjes van mensen die naar aanleiding van de wedstrijd speciaal naar ons kunstwerk gingen kijken.

Via een website konden mensen stemmen op honderd genomineerde muurschilderingen. Iedereen kon streetart opgeven voor de wedstrijd. De verkiezing van beste muurschildering wordt jaarlijks georganiseerd door Street Art Cities. Van Leek en Van Swaemen moesten het opnemen tegen werk van kunstenaars uit onder meer Spanje, Argentinië en Frankrijk. 

 


NOS