Tinker ontwerpt belevingsruimtes voor Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

05-12-2023 (14:19) - Creatie

Van 20 oktober 2023 tot en met 21 januari 2024 loopt in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) Krasse Koppen, de eerste grote tentoonstelling sinds de heropening van het museum.

De expo belicht de fascinatie van oude meesters voor het gezicht. Van the Getty Museum in Los Angeles tot de Gemäldegalerie in Berlijn, wereldwijd gaven topmusea voor deze expo werken van grote meesters in bruikleen. De tentoonstelling bestaat uit indrukwekkende kunstruimtes, afgewisseld met belevingsruimtes ontworpen door Tinker imagineers. Praktische installaties laten bezoekers spelenderwijs zelf ontdekken of gluren naar anderen.

Fascinatie

Via vijf thema's zien bezoekers hoe de fascinatie voor het menselijke hoofd zich ontwikkelde tot een opzichzelfstaand genre in de 16e en 17e eeuw. In de tentoonstelling kom je oog in oog te staan met de grandioze hoofden van de hand van Quinten Metsijs, de rustieke gezichten van Pieter Bruegel, de hoofdstudies van Peter Paul Rubens en de expressieve gelaatsuitdrukkingen van Adriaen Brouwer. De interactieve ruimtes bieden de bezoekers de kans om zelf te observeren, onderzoeken en schetsen. Zo maken ze een hoofdstudie van zichzelf, tekenen hun eigen tronie en experimenteren met hoofddeksels, expressies en licht. Bezoekers ervaren stap voor stap wat het betekent om als kunstenaar gezichten te bestuderen en vast te leggen. Op het einde van de tentoonstelling maken bezoekers hun eigen tronie met behulp van AI.

Credits

Opdrachtgever: Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA)
Ontwerp belevingsruimtes: Tinker imagineers
Ontwerp kunstruimtes: MOKA Design Studio
Tentoonstellingsbouw: Planemos
AI interactive: YIPP
Lichtontwerp & AV hardware: 50Lux
Productie wandprints: Art Vision