Titeld Head uit New York op voorplein van Het Noordbrabants Museum

Titeld Head uit New York op voorplein van Het Noordbrabants Museum

24-10-2023 (15:19) - Creatie

Op het voorplein van Het Noordbrabants Museum is het sculptuur Tilted Head van de van oorsprong Brabantse, en inmiddels internationaal gerenommeerde kunstenaar Mark Manders te zien. Een gekanteld gezicht van vier meter hoog, in brons gegoten.

In 2022 ontstond het plan om Tilted Head aan te kopen, niet alleen omdat de kunstenaar in Brabant is geboren en opgegroeid, maar vooral omdat het werk de verbeelding op gang brengt en een brug slaat tussen mensen en ideeën. Dit kenmerkt namelijk ook de collectie van Het Noordbrabants Museum. Het werk sluit aan bij de aardse wereld van Van Gogh. 

Verwarring

Tilted Head lijkt gemaakt te zijn van natte klei, maar wie het indrukwekkende kunstwerk aanraakt – en in de publieke ruimte mag dat – voelt koud metaal. Een verwarring die typerend is voor het werk van Manders. Aan de achterkant voorkomen twee eenvoudige stoelen en een koffer dat het beeld omvalt. Zo lijkt het, althans. Want wat op een tijdelijke constructie lijkt, is in feite permanent onderdeel van het kunstwerk. Bij het beeld is een QR code te vinden die linkt naar een acht minuten durende film, waarin de kunstenaar zelf verteld over het werk vanuit zijn atelier in België.

Nieuwe plek 

Manders maakte Tilted Head voor het Public Art Fund, een stichting die internationale kunstenaars opdracht geeft om kunst te maken voor de openbare ruimte van New York. Het werk was daar van maart tot september 2019 te zien bij de ingang van Central Park. Met de nieuwe locatie in ’s-Hertogenbosch krijgt het kunstwerk van Manders nu een nieuwe permanente plek. Al het werk dat Manders creëert, maakt deel uit van een groot conceptueel zelfportret: Zelfportret als gebouw. Het is een levenswerk waaraan hij sinds 1986 werkt en dat door de jaren heen wordt aangevuld en herzien. Manders’ werken zijn altijd onderdelen van dat geheel, al gaan ze als op zichzelf staande kunstobjecten de hele wereld over.