Vele samenwerkingen zorgen in 2021 voor dynamische Kunsthal vibe

30-12-2021 (16:01) - Creatie

De Kunsthal Rotterdam blikt terug op 2021: het jaar eindigt zoals het begon: met een abrupt gesloten Kunsthal. Toch kijkt Kunsthal Rotterdam terug op een jaar waarin - ondanks bijna zes maanden lockdown - bezoekers de weg naar de tentoonstellingen nog steeds goed weten te vinden. Ook zijn er weer vele events tot stand gekomen, waaronder The Utopia Ball, het We Are Animals Weekend, KunstKoppels en verschillende Take Overs waaronder door Rotterdam Pride. En All you can Art was er dit jaar niet alleen een zomer lang, maar ook het hele najaar met het intensieve project 'Kunst blijft Slapen'.
 
Ondanks een afname van (dag)toeristen en fysiek scholenbezoek en het wegvallen van grootschalige events zoals Museumnacht en Kunsthal LIVE op zondag, bezochten in ruim zes maanden tijd bijna 110.000 mensen de Kunsthal. De tentoonstellingen We Are Animals en Youthquake, die vanaf januari maandenlang achter gesloten deuren klaarstonden voor publiek, konden succesvol worden verlengd. Helaas gold dit niet voor Het Museum van Nederland, een samenwerking met omroep MAX. Alle zestig gedenkwaardige voorwerpen die met veel inspanning een plek in de tentoonstelling hadden gevonden, gingen ongezien weer terug naar hun eigenaren.
 

Kunsthal online

Het voorjaar stond in het teken van online activiteiten. Zo waren er Masterclasses met DJ Isis en kunstenaar Bas Kosters. Een vijfdelige podcastserie bij We Are Animals: de 'Petcast'. Online edities van See you later, Illustrator, sinds dit jaar standaard in aanwezigheid van een gebarentolk. Een hybride KunstKoppels, waarbij samen met Rotterdamse Helden ouderen bereikt werden voor wie een zelfstandig museumbezoek niet mogelijk is. En bovenal de online Kunstbuzz bij We Are Animals, waaraan dit jaar - dankzij de bijdrage van hoofdsponsor ING - ruim 2.300 leerlingen van het voortgezet onderwijs en 1.900 leerlingen van het primair onderwijs deelnamen. De Kunsthal bereikt hiermee scholen in het hele land en zelfs Aruba. Precies een maand voor de nieuwste lockdown opende in de Kunsthal Calder Now, een tentoonstelling die de voortdurende invloed van Alexander Calder op de hedendaagse kunst onderzoekt.
 

Vooruitblik

In het nieuwe jaar - op 1 november 2022 - bestaat de Kunsthal dertig jaar. In aanloop naar deze datum zal de Kunsthal verschillende events als ‘special edition’ organiseren, waaronder Kunsthal LIVE op zondag, een serie Smaakmakers Tours en een internationale versie van KunstKoppels. In juni, de maand van de architectuur, zal het Kunsthal gebouw extra in de schijnwerpers staan en rond 1 november sluiten we het jubileumjaar extra feestelijk af, waarover later meer.
 
Het tentoonstellingsprogramma 2022 opent bijzonder, met vanaf 27 januari de wereldpremière van de installatie Sunshine State van kunstenaar en filmmaker Steve McQueen, in samenwerking met International Film Festival Rotterdam. Vanaf 26 februari presenteert de Kunsthal 'Job, Joris & Marieke. A Triple Life', een tentoonstelling over Nederlands bekendste talenten op het gebied van animatie. En in het voorjaar en de zomer zijn onder meer een tentoonstelling van de Koerdische kunstenaar Erkan Özgen en de tentoonstelling Here We Are, met de spotlight op vrouwelijke designers uit de collectie van het Vitra Design Museum, te zien. Ook presenteert de Kunsthal deze zomer 'Onder de huid'. Deze zeer goed ontvangen tentoonstelling over de Franse kunstenaar en activist Claude Cahun was vorig jaar door de coronamaatregelen slechts zeer kort in het Cobra Museum te zien.