Vier Nederlandse korte films op weg naar de Oscars

Vier Nederlandse korte films op weg naar de Oscars

11-10-2023 (16:30) - Creatie

Het internationale succes van Nederlandse korte films heeft dit jaar de kwalificatie van vier korte films bij de Oscars opgeleverd. Dit zijn ze:

Documentaires Buurman Abdi van Douwe Dijkstra en I Want to go Higher van Amanda van Hesteren en korte fictie films De pinpas van Thijs Bouman en Over mij van Ali Asgari kwalificeerden zich afgelopen jaar op verschillende manieren voor inzending naar de Academy Awards. Over mij van Ali Asgari kwalificeerden zich afgelopen jaar op verschillende manieren voor inzending naar de Academy Awards. Korte films kunnen zich kwalificeren door het winnen van een prijs op een Oscar qualifying filmfestival of door het organiseren van een qualifying run in de Verenigde Staten.

Buurman Abdi

Buurman Abdi werd voor meer dan 120 internationale filmfestivals geselecteerd en won talloze prijzen, waaronder de Pardino d’argento op het Locarno Film Festival, Beste Film van het Forum van Regisseurs op het Nederlands Film Festival, Grand Prix van de International Competition op Winterthur International Short Film Festival, de Grand Prix van de Shorts Live-Action Competition op PÖFF Shorts Film Festival in Estland en Best Short Documentary op het Odense Film Festival. Met die laatste drie prijzen kwalificeerde de film zich drie keer voor de Oscar in de categorie Documentary Short Film.

De pinpas

De pinpas werd geselecteerd voor onder meer het Zlin Film Festival, het Nederlands Film Festival en Go Short International Short Film Festival Nijmegen. De film werd genomineerd voor de Zilveren Krulstaart en won diverse prijzen waaronder de CILECT best fiction prize, Best European Film op het Brest European Short Film Festival en de prijs voor Best International Film op het Show Me Shorts Film Festival in Nieuw-Zeeland waarmee ?De pinpas zich gekwalificeerd heeft voor de Oscar in de categorie Live Action Short Film.

I want to go Higher

I Want to go Higher ging in wereldpremière op International Film Festival Rotterdam en won de prijs voor Beste Nederlandse Korte Film op het Go Short International Short Film Festival Nijmegen waarmee de documentaire zich kwalificeerde voor de Oscar in de categorie Documentary Short Film.

Over mij

Over mij werd geselecteerd voor een qualifying run in de Verenigde Staten en kwalificeerde zich daarmee voor de Oscar in de categorie Live Action Short Film.