Vijf filmmakers delen filmideeën in VR

Vijf filmmakers delen filmideeën in VR

17-11-2022 (15:21) - Creatie

In de vijfdelige VR-serie 'Missing Pictures' blikken Abel Ferrara, Tsai Ming-liang, Catherine Hardwicke, Naomi Kawase en Lee Myung-Se terug op de films die ze hoopten te maken, maar nooit realiseerden.

In de VR-presentatie van Clément Deneux leiden de vijf internationale topregisseurs ons rond in het verhaal van hun dromen – in combinatie met een zaalprogramma waarin hun spraakmakendste werk is te zien. Missing Pictures is van 15 december 2022 t/m 4 januari 2023 te zien in het Eye Filmmuseum, Amsterdam. 

Werkwijze

Het idee van de VR-serie komt van van de Franse documentairemaker Clément Deneux. Hij laat de regisseurs vertellen over geliefde projecten die nooit echt gerealiseerd zijn, en besloot, in samenspraak met de makers, een scène uit het verhaal van hun gedroomde films te animeren. Abel Ferrara, Tsai Ming-liang, Catherine Hardwicke, Naomi Kawase en Lee Myung-Se werkten mee aan het script, reikten foto’s en archiefmateriaal aan en waren betrokken bij de artdirection.

De beste werken

Parallel aan de VR-programmering vertoont Eye de (prijswinnende) films die internationaal gelden als het beste werk van de vijf geselecteerde regisseurs. Van Naomi Kawase worden vier titels vertoond: Shara (2003), The Mourning Forest (2007, Grand Prix Cannes), Still the Water (2014), An (2015) en haar laatste film, True Mothers (2020). Catherine Hardwicke is vertegenwoordigd met Thirteen (2003, Zilveren Luipaard Locarno) en van de Amerikaanse cultregisseur Abel Ferrara vertoont Eye Bad Lieutenant (1992) – met een inleiding door superfan Martin Koolhoven – en The Funeral (1996). Van Tsai Ming-liang de klassieker Rebels of the Neon God (1992) en van Lee Myung-Se de film Nowhere to Hide (1999, dé verrassing van het IFFR destijds) op het programma.

Publieksgesprek

Vrijdag 16 december komt om 19.30 de Japanse regisseur Naomi Kawase naar het Eye voor een gesprek met VR-regisseur Clément Deneux. Kawase zal vertellen over haar inspiratiebronnen, de films waarvan ze droomt om nog te maken en het verschil in aanpak tussen de filmische- en de VR-ervaring. 

VR-afleveringen

Episode 1: Abel Ferrara, Birds of Prey. Ferrara vertelt over de politieke thriller die hij had willen maken, en neemt ons mee op een reis door het hart van New York in de jaren zeventig.

Episode 2: Tsai Ming-Liang, The Seven-Story Building. De meester van de Taiwanese slow cinema keert terug naar z’n kinderjaren toen z’n grootouders hem ieder dag meenamen naar de bioscoop.

Episode 3: Catherine Hardwicke, The Monkey Wrench Gang. Hardwicke, gevierd regisseur van boxoffice hit Twilight (2008) wilde het cultboek The Monkey Wrench Gang van Edward Abbey – over de Amerikaanse tegencultuur van de jaren 70 – verfilmen, maar de plannen bleven plan….

Episode 4: Lee Myung-Se, Father Is Gone. De Zuid-Koreaanse regisseur haalt herinneringen op aan wat zijn debuutfilm had moeten worden, een verhaal over opgroeien in een patriarchale familie in de buitenwijken van Seoul in de jaren zestig.

Episode 5: Naomi Kawase, Oh Debu. Japans meest gevierde filmmaker kijkt terug op haar nooit uitgevoerde plannen voor een komedie, waarin een 27-jarige heldin met overgewicht en over-romantisch gevoelsleven de hoofdrol zou spelen.

Beeld: Tsai Ming-Liang: The seven-story building (links), Naomi Kawase: Oh Debu (rechts).