Winnaars Lexus Design Awards 2023 bekend

02-02-2023 (13:26) - Creatie

De vier winnaars van de Lexus Design Awards 2023 zijn bekend. Deze internationale designwedstrijd biedt ruimte en erkenning aan opkomende nieuwe ontwerpers. De kandidaten ontwierpen oplossingen voor specifieke sociale of ecologische kwesties. 

De driekoppige jury – Paola Antonelli, Karim Rashid en Simon Humphries – selecteerde vier winnaars uit 2.068 inzendingen van over de hele wereld. De beoordelingscriteria zijn gebaseerd op de fundamentele principes van Lexus voor het ontwikkelen van een welvarende samenleving en een betere toekomst: anticiperen, innoveren, boeien en geluk vergroten.

Oplossingen

De winnende inzendingen voor de elfde Lexus Design Award zetten de traditie voort van het aanpakken van kwesties en trends van de huidige tijd, onder het motto van “Design For a Better Tomorrow”. De vier winnende voorstellen voor een oplossing voor specifieke sociale kwesties dragen bij aan de voorbereiding op de toekomst.

Visionair en realistisch

Jurylid Paola Antonelli over de designwedstrijd: “Ik ben al jurylid vanaf de eerste Lexus Design Award en ik ga het talent, de energie en de gulheid van de vele honderden jonge designers wereldwijd steeds meer waarderen. En ik zie ook de evolutie in de designwereld en dat jonge designers steeds meer een visionaire, maar tegelijk realistische kijk hebben, die niet alleen de mensheid beschouwt, maar ook de rest van de natuur.”

Mentorprogramma

Vanaf half januari nemen de winnaars deel aan een mentorprogramma van drie maanden. Ze werken die periode samen met vier designers van wereldklasse: Marjan van Aubel, Joe Doucet, Yuri Suzuki en Sumayya Vally. Deze periode heeft tot doel de ideeën van de winnaars te verfijnen en prototypes te ontwikkelen die hun voorstellen belichamen.

Publieksprijs

Komend voorjaar presenteert Lexus de prototypes die de vier winnaars in samenwerking met de mentoren hebben ontwikkeld en verfijnd. Om wereldwijd nog meer mensen bij de Lexus Design Award 2023 te betrekken, kan het publiek zijn stem uitbrengen voor de People’s Choice Award – op een van de vier prototypes die het motto “Design For a Better Tomorrow” het beste belichaamt. Details worden later bekendgemaakt.

Winnaars

 

Pavels Hedström
Land: Zweden, gevestigd in Denemarken
Pavels Hedström begon zijn carrière als architect nadat hij zijn Master of Architecture and Extreme Environments had behaald aan de Deense Koninklijke Academie voor Architectuur en Design. Hij onderzoekt hoe je op een holistische manier bestaande ecosystemen kunt benaderen. 

Ontwerp: PRINT CLAY HUMIDIFIER
Print Clay Humidifier is een duurzame 3D-geprinte luchtbevochtiger die gemaakt is van gerecycled keramisch afval. Hij kan zowel vrijstaand of tegen een muur of raam worden geplaatst en is geschikt voor kleine ruimten. De unieke vormen van de luchtbevochtiger vergroten de opname van water. Het design is zowel functioneel als elegant.

Jiaming Liu
Land: China
Jiaming Liu is een industrieel ontwerper die zich focust op het bieden van nieuwe perspectieven in het dagelijkse leven van mensen. Hij onderzoekt momenteel multicultureel en duurzaam design. Hij is geboren in China, waar hij zijn bachelor behaalde en onlangs behaalde hij zijn master aan de Folkwang Universität der Künste in Essen, Duitsland.

Ontwerp: TOUCH THE VALLEY
Touch the Valley is een topografische 3D-puzzel die door blinden en slechtzienden gelegd kan worden, doordat ook de contouren van de bovenzijde van de aangrenzende puzzelstukjes op elkaar aansluiten. Het leggen van de puzzel helpt hen de waarnemingszin aan te scherpen en moedigt hen aan om de fysieke wereld te verkennen door middel van aanraking.

Temporary Office
Land: Vincent Lai (Singapore), Douglas Lee (Canada) Gevestigd in de VS
Temporary Office is het designteam van Vincent Lai en Douglas Lee, afgestudeerd aan de Universiteit van Californië – Berkeley. Ze hebben aan projecten gewerkt die de grenzen van architectuur, publieke ruimte, natuurbehoud en productdesign overschrijden. Met een sterke focus op historisch onderzoek en voorgeschiedenis speelt Temporary Office op een rationale, maar speelse manier constructief in op de steeds veranderende behoeften van ons milieu.

Ontwerp: Zero Bag
Zero Bag is een nieuw verpakkingsmateriaal voor kleding, waarin wasmiddel in de vorm van papier met een fraai patroon is bevestigd aan in water oplosbaar plastic. Na ontvangst van de in een Zero Bag verpakte kleding gooit de klant de kleding – nog voor het dragen – met de verpakking in de wasmachine. De verpakking lost op tot een wasmiddel, verwijdert chemicaliën uit de kleding en voorkomt afval van verpakkingsmateriaal.

Kyeongho Park en Yejin Heo
Land: Zuid-Korea
Kyeongho Park en Yejin Heo zijn studenten industrieel ontwerp aan de ERICA-campus van de Hanyang-universiteit in Seoul, Zuid-Korea. Ze maken zich zorgen over sociale en milieuproblemen en onderzoeken gebruikersgerichte oplossingen door middel van design.

Ontwerp: The Fog-X
Fog-X is een uitklapbaar mobiel leefgebied dat mist opvangt en omzet in drinkwater, tot wel tien liter per dag. Het kan worden gebruikt in droge gebieden waar water schaars maar noodzakelijk is.