Winnaars What Design Can Do presenteren projecten in Stedelijk Museum

22-06-2023 (15:13) - Creatie

What Design Can Do buigt zich jaarlijks over uitdagingen rondom klimaatveranderingen met hun internationale ontwerpwedstrijden. De winnaars van de laatste editie presenteerden hun oplossingen tijdens de WDCD Circular Showcase op vrijdag 16 juni in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Dit jaar daagde de Amsterdamse organisatie What Design Can Do ontwerpers uit om met oplossingen te komen voor een meer circulaire samenleving. 650 deelnemers hebben hun project ingediend rond de thema's: wat we eten, wat we dragen, wat we kopen, hoe we verpakken en hoe we bouwen.

Winnaars

Dertien initiatieven zijn door een internationale jury gekozen als winnaars. Tussen deze winnaars zit ook de Nederlandse startup Coolbricks. Dit Nederlands/Ugandese project maakt van koeienvlaai bakstenen. Alle dertien teams hebben €10.000 aan financiering ontvangen en toegang tot een ontwikkelingsprogramma dat in samenwerking met Impact Hub Amsterdam is ontwikkeld, dat deze week is gestart. De finale van de bootcamp vond plaats in het Stedelijk Museum, waar de teams hun projecten presenteerden. 

Er was ook ruimte voor lezingen en interviews met onder meer Barbara Wolfensberger, van het Ministerie van OCW, en Richard van der Laken, medeoprichter en creatief directeur van WDCD. Zij spraken over onderwerpen als design als een instrument voor verandering, de noodzaak van lokale perspectieven en de rol van design en creativiteit in duurzame ontwikkeling en beleid.

Een overzicht van de winnende projecten zijn: Coolbricks (Nederland en Oeganda), Guiding the Runoff (Mexico), Craste (India), mujo (Duitsland), Alterist Marketplace (Verenigd Koninkrijk). Nivogo (Türkiye), LibreWater (Duitsland), Saathi (India), Apidae (Mexico), Landless Food (Hongarije), Balena (Israël), Resortecs (België) en Rethread Africa (Kenia).