
Onderzoek Pleo: Jonge werknemers worstelen met financiële verantwoordelijkheid
Er gaapt een duidelijke generatiekloof op het gebied van financiële geletterdheid op de werkvloer. Dat blijkt uit onderzoek van fintechbedrijf Pleo onder 1000 Nederlandse werknemers. Hoewel maar liefst 79% van de jongste generaties (Gen X en Millennials) enige vorm van budgetverantwoordelijkheid heeft, zegt 44% van alle werknemers dat juist deze groep te weinig begeleiding krijgt om deze verantwoordelijk goed te kunnen dragen.
Vooral Gen Z worstelt met de finaciële aspecten van het werk. 37% voelt zich overweldigd door de financiële aspecten van hun functie en zegt expliciet taken en gesprekken over financiën op werk te vermijden om blunders te voorkomen. Dat is fors meer bij bij millennials (23%), Gen X (15%) en boomers (16%). Daarnaast zijn zij met 21% het meest onzeker over hun financiële verantwoordelijkheden. De druk wordt verergerd doordat oudere collega's vaak verwachten dat deze digital natives moeiteloos kunnen omgaan met digitale boekhoud- en declaratiesystemen.
Hulp vragen blijft lastig
Ondanks dat 43% van alle werknemers aangeeft oudere collega's als betere financiële besluitvormers te zien vanwege hun ervaring en betere financiële geletterdheid, zoekt Gen Z minder snel hulp bij een collega, mentor of iemand anders die ze kan helpen wanneer ze een financiële vraag niet helemaal begrijpen. Slechts 49% van van hen vraagt hulp, tegenover 61% van de millennials, 60% van Gen X en 54% van de boomers.
Onzekerheid remt groei
De onzekerheid over financiële kennis heeft directe gevolgen voor de loopbaan. 31% van Gen Z en 20% van de millennials denkt dat hun beperkte financiële vaardigheden hun doorgroeikansen belemmeren, waardoor zij dit meer dan andere generaties proberen te verbergen. Van deze jongste generaties werknemers geeft namelijk 39% van de Gen Z-generatie en 31% van de millennials aan hun vaardigheden op financieel gebied bewust beter voor te doen om zo onzekerheid te verbergen en confrontaties te vermijden. Bij Gen X ligt dit op 12% en bij babyboomers op 7%.
Rol van slimme technologie
Dat de jongste generaties hulp nodig hebben bij het verbeteren van hun financiële geletterdheid en het verminderen van hun onzekerheid, is overduidelijk. Het vertrouwen in technologie is onder deze werknemers het grootst van alle generaties. Zo gelooft 60% van de Gen Z en millennial-werknemers dat AI-technologie hen goed kan helpen in het verbeteren van hun kennis en vaardigheden op financieel gebied. Pleo ziet gelukkig in het onderzoek dat deze generaties (49% Gen Z en 58% millennials) zich ook al gesteund voelen door werkgevers door toegang tot makkelijk te gebruiken tools, zoals AI- en slimme financiële technologie.
Raymond Hüner, Head of Central EU Regions bij Pleo: "Het is erg belangrijk dat werkgevers voldoende aandacht besteden aan financiële geletterdheid op de werkvloer. Veel jonge werknemers krijgen de verantwoordelijkheid om budgetten te beheren, maar doen dit vaak zonder de juiste middelen, training of het vertrouwen om dit effectief te doen. Dat is niet alleen een gebrek aan vaardigheden, maar ook een bedrijfsrisico. Het goede nieuws is dat deze generatie openstaat voor ondersteuning, vooral via slimme technologieën zoals AI. Voor werkgevers ligt hier een kans om talent te versterken met intuïtieve tools, wat niet alleen leidt tot meer competentie maar ook een directe impact heeft op bedrijfsgroei."
Totstandkoming van onderzoek
De enquête werd uitgevoerd door Sapio Research onder 1000 werknemers in Nederland, van alle functieniveaus en -rollen, met uitzondering van medewerkers op financiële afdelingen. De interviews zijn in mei 2025 online afgenomen via een online vragenlijst.