IOC lanceert

IOC lanceert "1 op 100 miljoen” voor het Olympisch Vluchtelingen Team

15-05-2024 (13:17) - Inclusiviteit

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft vandaag de campagne "1 op 100 miljoen" gelanceerd om het Olympisch Team van Vluchtelingen te steunen bij hun voorbereiding op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

Het doel is om de schijnwerpers te richten op de 36 inspirerende atleten die ongelooflijke uitdagingen het hoofd hebben geboden om hun startlijn te bereiken, en roept iedereen op om achter het team te gaan staan wanneer zij de meer dan 100 miljoen ontheemden vertegenwoordigen op het grootste sportpodium ter wereld.

De campagne begint met een korte film in de stijl van een graphicnovel waarin kennis wordt gemaakt met de formidabele sporttalenten en de persoonlijke verhalen van de atleten van het Refugee Olympic Team, waaronder Cindy Ngamba (boksen), Dorsa Yavarivafa (badminton) en Ramiro Mora (gewichtheffen), en Refugee Athlete Scholarship-houder Kavan Majidi (judo), terwijl ook de aandacht wordt gevestigd op de schokkende omvang van de wereldwijde vluchtelingencrisis.

De film is gemaakt met behulp van geavanceerde AI-technologie. Een integraal aspect van de productie van de film was de betrokkenheid van medewerkers uit de vluchtelingengemeenschap, zoals illustrator en auteur Engy Jarrouj, een vluchteling uit Syrië bij creatieve studio Framestore. De film bevat ook een origineel muziekstuk geproduceerd door artiesten Che Lingo en Manon Dave.

Breder initiatief

De film maakt deel uit van een breder initiatief dat het team zijn eigen unieke identiteit geeft, met een knipoog naar het ontwerp van het allereerste Refugee Olympic Team embleem - een verenigend symbool dat diverse atleten samenbrengt. Het embleem is voorzien van pijlmarkeringen, die staan voor de gedeelde ervaring van hun reizen, en een hart - afkomstig van het logo van de Olympic Refuge Foundation (ORF), om de saamhorigheid weer te geven die het team hoopt te inspireren en die atleten en ontheemden over de hele wereld hebben gevonden door sport.

Het Olympisch Team voor Vluchtelingen is opgericht door het IOC voor de Olympische Spelen van Rio 2016 om ervoor te zorgen dat alle atleten, ongeacht hun omstandigheden, de kans krijgen om deel te nemen aan de Olympische Spelen. Het Refugee Olympic Team, dat voor de derde keer meedoet aan de Olympische Spelen, vertegenwoordigt de meer dan 100 miljoen ontheemden over de hele wereld en wil een symbool van inclusie en inspiratie zijn voor iedereen die te maken heeft met ontheemding.

36 atleten

Het Vluchtelingen Olympisch Team voor Parijs 2024 werd op 2 mei bekendgemaakt en bestaat uit 36 atleten, gehost door 15 Nationale Olympische Comités (NOC's), die deelnemen aan 12 sporten: atletiek, badminton, boksen, boksen, kanoën, wielrennen, judo, schietsport, zwemmen, taekwondo, gewichtheffen en worstelen. De samenstelling van het team is gebaseerd op verschillende criteria, waaronder in de eerste plaats de sportprestaties van elke atleet en hun vluchtelingenstatus in het gastland, zoals geverifieerd door UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN. Er is ook rekening gehouden met een evenwichtige vertegenwoordiging van sport en geslacht en met de spreiding over de landen van herkomst.