LiteratuurLab eert vergeten vrouwelijke schrijvers

LiteratuurLab eert vergeten vrouwelijke schrijvers

19-03-2024 (17:12) - Inclusiviteit

Historisch gezien, is Literaire erkenning niet altijd gelijk verdeeld geweest. Daarom brengt LiteratuurLab, het online museum van het Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum, bijdragen van vrouwelijke auteurs uit het verleden onder de aandacht. Via een online expositie, ontwikkeld in samenwerking met JUST, toont het museum de verhalen en nalatenschappen van deze vaak ondergewaardeerde schrijvers.

JUST haalde de inspiratie voor het concept uit de traditie om belangrijke figuren in de geschiedenis te vereeuwigen door middel van beeldhouwkunst. Met behulp van archieffoto’s heeft een 3D-beeldhouwer de bustes van vijf van de auteurs, die de P.C. Hooft-prijs hadden kunnen ontvangen, gecreëerd. In de vormgeving van de online expositie staan deze 3D-beelden centraal, waarbij ze de bezoekers meenemen in de verhalen van deze vergeten schrijvers. De beelden worden niet alleen online gepresenteerd, maar zijn ook in het fysieke museum te bewonderen, in de vorm van 3D-prints.

Aad Meinderts, museumdirecteur Literatuurmuseum / Kinderboekenmuseum, vertelt: ‘Met deze tentoonstelling willen we het debat aanjagen over het belang van boeken geschreven door vrouwen. Naar die boeken moet beslist meer aandacht uitgaan'. 

Alessandro Carosso, creatief directeur JUST, voegt hieraan toe: ‘Ze hebben de prijs destijds misschien niet gewonnen, maar hopelijk vestigt dit achteraf gezien alsnog de aandacht op hen.’