Elementary, my dear Watson

16-01-2013 (08:58) - Kijkcijfers

Holmes en Watson, een legendarisch duo. Beide heren kwamen uit de pen van Sir Arthur Conan Doyle. Zo goed bedacht en beschreven dat je soms zou gaan denken dat de speurneuzen misschien wel echt hebben bestaan…
 
Waar de oude Sherlock was gekenmerkt door zijn hoedje, viool en pijp, was het Guy Ritchie die hem in 2009 in een nieuw jasje stak. De film met Robert Downey jr in de hoofdrol leverde volgens IMDB wereldwijd al zo’n 524.000.000,- dollar op… De film is gewoon een enorm succes.
 
Succes door de jaren heen
Waarom dan geen tv serie? Daarbij rekening houdend dat Sherlock Holmes het meest verfilmende personage aller tijden is. Het aantal films over de Britse detective tikt de 200 bijna aan. Dus een grote gok op succes is het niet. Tevens zijn er door de jaren heen al veel succesvolle televisieseries geweest waar de degens met bijvoorbeeld Professor Moriarty worden gekruist. 
En zo kwam de BBC in 2010 met de moderne serie “Sherlock”. De serie werd en wordt op de KRO uitgezonden en houdt menig detectiveliefhebbers bezig op Nederland 1. De serie is eigentijds met mooi camerawerk en special effects en werd al genomineerd voor een Golden Globe.
 
Goed voorbeeld doet volgen. En zo kwam het Amerikaanse CBS in 2012 met Elementary. Watson werd een vrouw, gespeeld door Lucy Liu en het is allemaal nog sneller. CSI Sherlock zeg maar.
 
Series en SBS6
Het zou mooi zijn dat SBS6 naast House M.D., The Mentalist, Castle en NCIS weer een zekere hitserie heeft. In februari staan de afleveringen van House nog op donderdagavond geprogrammeerd, maar er komt snel een dag dat de eigenzinnige dokter meer als ‘men expert’ te zien zal zijn in commercials dan als arts. House zorgde in moeilijke SBS6-dagen voor mooie kijkdichtheden.
 
Op de eerste uitzenddag haalde Elementary een mooi rapportcijfer. Er keken circa 1 miljoen mensen naar de kick-off op 8 januari. Hiermee troefde SBS6 hun de zenders van RTL af. Wie is de Reisleider op RTL5 ging slecht van start, en op RTL4 stond een herhaling van Gepest. Beetje een strategische misser van RTL. De tweede uitzenddag van Sherlock en Watson zorgde voor een gemiddeld aantal kijkers van circa 861.000. Dus iets lager dan de kick-off, maar nog steeds een zeer respectabel aantal kijkers. Daarmee was de serie weer beter bekeken dan Gepest dat circa 652.000 kijkers wist te boeien. En Wie is de reisleider… Dat zakte nog meer in.
 
Op de doelgroep 20-49 jaar weet Elementary een mooi marktaandeel van circa 15% te behalen. De eerste uitzendweek kwam op gemiddeld 16,7% en in de tweede week lag deze wat lager, namelijk op 13,9%. Voornamelijk het vrouwelijke deel uit deze doelgroep weet te serie goed te vinden.
 
Clues?
Het is afwachten of de serie zich de komende periode blijft ontwikkelen, maar de eerste aanwijzingen zijn duidelijk. Daar hoef je geen Sherlock Holmes voor te heten om die op te pikken…
 
Jurgen Verstegen RTV Director ZenithOptimedia
 

 


Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.