5 betaalbare tips om in de zomer je huis koel te houden

5 betaalbare tips om in de zomer je huis koel te houden

02-02-2023 (17:22) - Lifestyle

Het wordt steeds warmer en daardoor loopt de temperatuur in huis ook op, wat voor veel mensen toch een nadeel is. Het zorgt vaak voor een minder goede nachtrust en het doen van alledaagse klusjes in huis wordt een stuk minder aangenaam. Toch kun je zelf veel doen om je huis in de zomer koel te houden en hieronder lees je 6 tips hoe je dit zelf gemakkelijk kunt doen.

Sluit de gordijnen

Wanneer je merk dat het warmer wordt, doe direct je raambekleding in huis dicht. Sluit al je gordijnen en hiermee houd je veel zon, dus warmte tegen. Hoe dikker je gordijnen zijn, hoe beter de warmte wordt tegengehouden.

Plaats goede zonwering

Ook kun je erover nadenken om goede zonwering buiten te plaatsen. Dit is natuurlijk wel een kleine investering maar hier heb je jarenlang plezier van. Door buiten zonwering te plaatsen, bijvoorbeeld rolluiken, hou je de warmte nog beter tegen en het werkt ook nog eens verduisterend dat in ruimtes zoals slaapkamers erg fijn kan zijn. Er zijn zonweringen in verschillende prijsklassen, bijvoorbeeld bij de Zonweringfabriek. Zo past er altijd wel een zonwering binnen jouw budget.

Zet elektrische apparaten uit

Wellicht iets waar je niet direct aan denkt, maar zet ook alle elektrische apparaten uit die je niet gebruikt. Alle apparaten die aanstaan zorgen namelijk voor extra warmte en in de zomer kan dit makkelijk voor een extra graad of 2 in huis zorgen. Ook koken in huis zorgt voor meer warmte, kook dus wat vaker buiten en dit is een goed excuus om de bbq iets vaker aan te steken.

Open op koele momenten ramen en deuren

Vroeg in de ochtend of laat in de avond koelt het meestal wel wat af, zorg dat dan je alle ramen en deuren openzet. Op die manier kan het huis doorwaaien en scheelt het weer een aantal graden. Gezien je vaak alles in de zomer potdicht hebt, is het ook fijn om je huis te laten ventileren voor wat frisse lucht.

Kies voor groen op een plat dak

Heb je een plat dak dan kan dit zorgen voor een extra warm huis. Het is een idee om een platte dak nat te houden, dit zorgt voor verkoeling echter kun je ook kiezen voor een definitieve oplossing door groen te plaatsen op je dak. Tegenwoordig heb je speciale planten zoals Alpine-aster, Dyras, Kruiptijm en Steenbreek die geschikt zijn om op een plat dak te plaatsen en dit scheelt warmte in huis door hun isolerende werking. Let er wel op dat je vaak voor het aanleggen van een groen dak een vergunning nodig hebt. Heb je de vergunning op zak, dan kun je eventueel een subsidie aanvragen waardoor deze oplossing zeker betaalbaar is.

Met deze betaalbare tips kun jij in vervolg je huis koeler houden zodat de zomermaanden in vervolg weer wat aangenamer worden.