Auteur Francine Oomen is terug van weggeweest na virale TikTok-video

19-07-2022 (16:17) - Lifestyle

Een video op TikTok bracht Francine Oomen op een goed idee. De auteur van eigen bodem werd met name bekend door haar boekenreeks de Hoe overleef ik-serie, een serie die in 2015 afliep. De TikTok-gebruiker Jurriaantje liet op het social media kanaal weten dat hij graag een gelijksoortige boekenserie zou zien verschijnen, maar dan voor jong volwassenen. Jurriaantje gaf aan dat de periode na het afstuderen wel een overlevingsgids kon gebruiken. De video kreeg een stortvloed aan positieve reacties waaronder bijna 300 comments. In de comments onder de video lieten allerlei jongvolwassen weten dat zij graag een nieuwe hoe overleef ik-boekenserie van Oomen zouden zien.
 

Een hoe overleef ik-serie voor volwassenen

Francine Oomen liet op TikTok weten dat zij gaat beginnen met een nieuwe boekenreeks. De langlopende jeugdboekenreeks over tiener Rosa liep tien jaar geleden af. De hoe overleef ik-serie volgt de hoofdpersoon Rosa die allerlei typische puber problemen heeft. Het eerste boek uit de serie kwam uit in 1998 en het laatste boek kwam uit in 2015. Ieder boek is gebaseerd op een thema zoals ‘Hoe overleef ik mijn ouders’ of ‘Hoe overleef ik de brugklas’. Daarnaast kwamen er een aantal serieuze onderwerpen in voor zoals onzekerheid, eetstoornissen, seksuele diversiteit en de scheiding van haar ouders. De boeken werden doorlopend geprezen en behoorden tot de lijst van bestverkochte jeugdboeken. In 2008 kwam er zelfs een speelfilm uit genaamd ‘Hoe overleef ik mezelf’. Doordat er een hoop herkenbare thema’s aan bod kwamen konden veel kinderen en tieners zich goed terugvinden in de serie. De boeken waren voor velen een gids waar ze advies uit konden halen. Vandaar dat het TikTok-filmpje verscheen met de vraag of Francine Oomen niet een gids kon schrijven voor twintigers.
 

Oomen ontving ruim 3500 aanmeldingen

In de reactie op de video die viraal ging, vertelde Oomen dat de nieuwe Hoe overleef ik-serie niet over Rosa in de puberteit zal gaan. In plaats daarvan zullen Rosa en haar vrienden tussen de 20 en 30 jaar zijn. Dit is volgens Oomen een ingewikkelde periode voor velen mensen. Daarbij is dit de leeftijdscategorie die de meeste Hoe overleef ik-lezers nu hebben. Zodoende zal de inhoud van de boeken gericht zijn op volwassenen en thema’s bespreken zoals werken, een huis kopen, trouwen en een burn-out. Daarnaast kunnen we wellicht leuke onderwerpen verwachten zoals op jezelf wonen, verre reizen, casino spelen en andere zaken die je als tiener niet kon. In de video van Oomen kwam ook de vraag of mensen uit die leeftijdsgroep zich wilden aanmelden. Oomen zou namelijk graag een persoonlijk gesprek aan gaan met een stuk of tien personen om te onderzoeken tegen welke problemen zij aanlopen. Verder liet Oomen weten dat ze maar liefst 3500 duizend aanmeldingen ontving in haar mailbox.
 

Welke onderwerpen zullen er aan bod komen?

Wat de onderwerpen precies zullen zijn is nog niet bekend gemaakt. Wel weten we zeker dat het onderwerpen zullen zijn die van toepassing zijn op de leeftijdsgroep 20 tot en met 30 jaar. Oomen vertelde in een interview dat ze naast aanmeldingen ook al vele verhalen had binnen gekregen. In de comments zagen we vraag naar onderwerpen zoals de huizencrisis, studieschuld, relaties, kinderen en eenzaamheid.
 

Niet alleen een boekenserie, maar ook een podcast

Naast een nieuwe boekenserie kwam ook een podcast serie ter sprake. Oomen liet weten dat ze al langere tijd graag een podcast serie wilde beginnen. In deze podcasts zal de auteur diepte interviews uitvoeren met mensen uit dezelfde leeftijdsgroep. Zoals het ernaar uitziet kunnen we dus naast een nieuwe hoe overleef ik-boekenserie ook rekenen op een hoe overleef ik-podcast.