Boomers bewegen 90 minuten per week meer dan Gen Z en Millennials

13-04-2022 (12:11) - Lifestyle

ASICS heeft haar Global State of Mind Index uitgebracht. Deze index toont een direct positief verband aan tussen lichaamsbeweging en mentale gezondheid, maar laat ook de verontrustende lagere activiteitsniveaus bij jongere generaties wereldwijd zien. Gen Z en Millennials bewegen 90 minuten per week minder dan Boomers in Nederland. Die laatste groep voelt zich door het bewegen daadwerkelijk beter.

Het eerste wereldwijde onderzoek in zijn soort, dat de mentale toestand van 37.000 mensen uit 16 landen over de hele wereld bijhoudt, toont aan dat mensen die het meest bewegen een hogere State of Mind-score hebben. Actieve (= meer dan 150 minuten matige tot krachtige lichaamsbeweging per week) personen hebben een gemiddelde State of Mind-score van 68/100, tegenover 56/100 voor degenen die inactief zijn (= minder dan 30 minuten matige tot krachtige lichaamsbeweging per week). Dat is een serieus verschil dus.
 

Generatieverschil

Uit het onderzoek komen ook grote verschillen in lichaamsbeweging tussen verschillende generaties naar voren, wereldwijd: oudere generaties (57-plussers) bewegen gemiddeld bijna een uur (53 minuten) meer per week dan generatie Z (18-24 jaar). Dit blijkt op zijn beurt een grote invloed te hebben op de collectieve State of Mind-score van elke groep.

Uit het onderzoek bleek dat 54% van de oudere wereldbevolking actief is en de positieve effecten daarvan ervaart, met een gemiddelde State of Mind-score van 67/100. Daarentegen is slechts 45% van de wereldwijde Gen Z-bevolking momenteel actief en heeft als gevolg daarvan een aanzienlijk lagere gemiddelde State of Mind-score dan hun oudere tegenhangers (59/100).
 
Voor Nederland geldt ook dat er een positief verband tussen beweging en de mentale gezondheid aangetoond is, waarbij actieve personen gemiddeld 65/100 scoren in vergelijking tot slechts 61/100 voor niet-actieve personen. Ook in Nederland blijkt dat de oudere generaties actiever zijn en een hogere State of Mind-score behalen (61% actief met een gemiddelde SOM-score van 67/100) in vergelijking tot Gen Z (slechts 44% actief met een gemiddelde SOM-score van 59/100).
 

Slechts bij 15 minuten en 9 seconden al effect

Uit de studie bleek ook dat - terwijl de wereldbevolking 30 minuten beweging beschouwt als de minimale hoeveelheid die nodig is om je beter te voelen middels beweging - slechts 15 minuten en 9 seconden beweging volstaan om de opbeurende effecten te ervaren. Dr. Brendon Stubbs, vooraanstaand onderzoeker op het gebied van lichaamsbeweging en geestelijke gezondheid aan het King's College in Londen, die de studie leidde, zegt hierover: "de gangbare opvatting is dat je lang moet bewegen om het opbeurende effect te ervaren. Ons nieuwe onderzoek bewijst echter dat dit niet het geval is - iets meer dan 15 minuten beweging is eigenlijk alles wat nodig is om het positieve effect te ervaren. Samen met de State of Mind Index, die het positieve verband tussen beweging en geestelijke gezondheid op wereldwijde schaal als nooit tevoren aantoont, hopen we dat het voor velen inspirerend zal zijn om de impact te zien die zo'n kleine hoeveelheid beweging kan hebben."

Geïnspireerd door de 15:09-bevinding wil ASICS nu de wereld in beweging brengen met de lancering van een 15:09 Uplift Challenge, die zal worden ingeleid door de 15:09 Uplift Ambassadors - ASICS' nieuwste atleten. De oprichters van de club - onder wie de gepensioneerde Amerikaanse hardloopster Deena Kastor, Japans voormalig volleybalinternational Yuki Mori en Olympisch marathonwinnaar Mizuki Noguchi, Italiaans Olympisch marathonkampioen Stefano Baldini en de Britse voormalig 10.000-wereldkampioene Liz McColgan - zijn een eerbetoon aan de opgeheven oudere generatie wat betreft haar benadering van beweging en lichaamsbeweging, zoals blijkt uit de resultaten van de State of Mind Index-studie.

ASICS roept iedereen op om de gehele maand juni deel te nemen aan de 15:09-uitdaging door 15:09 minuten te bewegen en te delen op social met de hashtag #ASICSforMind.