Cosmic Girls bevordert gendergelijkheid met een ruimtevluchtwedstrijd voor meiden

04-10-2023 (12:02) - Lifestyle

Tijdens de World Space Week van de Verenigde Naties introduceert Stichting Cosmic Girls een competitie om meiden van 14 tot 19 jaar te inspireren een carrière te kiezen in ruimtevaart. Het is een internationale liefdadigheidsinstelling met een Nederlandse ANBI-status.

De stichting zet zich in voor het bieden van astronautentrainingen, technisch-onderwijs en levensvaardigheden aan meiden over de hele wereld. In juni 2023 was minder dan 12% van de astronauten vrouw, en slechts 12 landen hadden een vrouwelijke vertegenwoordigster in de ruimtevaart. 

Wedstrijd

In de komende maand lanceert Cosmic Girls een wedstrijd waarbij zes meiden van 14 tot 19 jaar van zes continenten een ruimtevlucht kunnen winnen. De jury selecteert zes finalisten (een per continent) die een uitgebreide, commerciële astronautentraining krijgen, inclusief parabolische vluchten, mentale paraatheid en centrifugetraining. “Stel je een meisje uit de sloppenwijken voor, zonder enkel vooruitzicht in haar leven en ze doet mee aan deze wedstrijd- en wint. De impact op haar, haar familie, haar gemeenschap en land is een boodschap van hoop en mogelijkheden die haar en de mensen om haar heen biedt”, zegt Dr. Ir. Mindy Howard, oprichter van Cosmic Girls. Het traject wordt vastgelegd in een documentaire.

De Women to Space-munt

Op de openingsdag van de World Space Week lanceert de Koninklijke Nederlandse Munt samen met Cosmic Girls een speciale Women to Space- munt. Met deze munt willen Cosmic Girls en de Koninklijke Nederlandse Munt de genderverschillen in de ruimtevaart belichten.

“We moeten meiden aanmoedigen om in zichzelf te geloven en grote dromen te koesteren, zoals de ruimte verkennen''

''We bieden de benodigde vaardigheden, kansen, trainingen en een internationaal netwerk om hun dromen te verwezenlijken. Daarnaast werken we samen met bestaande ruimtevaartopleidingen op internationaal niveau en moedigen we technische programma’s aan,” zegt Mindy Howard.

Ben je geïnteresseerd in het ondersteunen van deze missie neem contact op met de Stichting Cosmic Girls via: MindyHoward@Cosmicgirls.org