Creëer zelf een minimalistisch interieur

Creëer zelf een minimalistisch interieur

19-02-2023 (19:58) - Lifestyle

Bij een minimalistisch interieur draait het om de kunst van het weglaten. Maar welke items moet je dan wél toevoegen om het geheel sfeervol te houden? En hoe zorg je voor een mooie basis? Hieronder staan de belangrijkste tips op een rij. Het varieert van grootse decoratie en het juiste kleurgebruik tot de aanschaf van led inbouwspots.

Weg met rommel en tierelantijntjes

Wanneer je zelf een minimalistisch interieur wil creëren, moet je eerst alle rommel opruimen. Ga aan de slag met opbergboxen, stijlvolle manden en bakjes. Een opgeruimd huis zorgt voor rust. Niet alleen in het interieur, maar ook in je hoofd. Kijk daarnaast eens kritisch naar alle woonaccessoires. Voegt het echt sfeer toe aan de ruimte? Of zijn het onnodige tierelantijntjes? Vergeet niet: less is more.

Basis van neutrale kleuren

Bij de minimalistische woonstijl is het niet verboden om kleur te gebruiken. Wel raden we aan om de basis rustig en ingetogen te houden. In veel gevallen is (gebroken) wit een mooi begin. Als je liever een warmere sfeer neerzet, kun je beige of ecru als basis gebruiken. Pas dit neutrale kleurenpalet toe op alle wanden en vloeren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verlichting: minimalistisch of een statement

De verlichting verdient speciale aandacht in een minimalistische woning. Je kunt het namelijk op twee manieren aanpakken. Of je maakt een statement met een grote designlamp (bijvoorbeeld in de woonkamer en boven de eettafel), of je laat de lampen juist wegvallen in de omgeving. In de hal en keuken zijn led inbouwspotjes een goede optie. Kies bij voorkeur voor trimless spots zonder frame. De lamp valt helemaal weg in het plafond en er zijn geen randen zichtbaar. Zo gaat alle aandacht naar de decoratie of stijlvolle meubelstukken.

Extra grote kunstwerken

Juist in een minimalistisch interieur kun je uitpakken met grootste kunstwerken. Hang liever één extra groot schilderij aan de muur dan een paar kleine lijsten naast elkaar. Ook grote spiegels zijn een mooie toevoeging.

Mixen met materialen

Om te voorkomen dat het interieur saai en kil wordt, mix je diverse materialen met elkaar. Hout is het perfecte materiaal om warmte in huis te brengen. Als de natuurlijke kleur je niet zo aanspreekt, kun je uiteraard kiezen voor een white wash of een vergrijsde variant. Ook materialen als metaal, glas en steen maken het geheel interessanter.

Investeren in opbergruimte

Zorg ervoor dat overbodige spullen netjes opgeruimd kunnen worden. Investeer in strakke opbergruimte die perfect aansluit op de minimalistische look. Koop extra hoge wandkasten of laat de keukenkasten verhogen tot het plafond.

Zou jij graag een minimalistisch interieur willen creëren?