Freek Vonk in actie voor Scholendag van de Landelijke Opschoondag

Freek Vonk in actie voor Scholendag van de Landelijke Opschoondag

08-03-2024 (10:10) - Lifestyle

In aanloop naar de Landelijke Opschoondag, de dag waarop heel Nederland de handen uit de mouwen steekt om zwerfafval op te ruimen, wordt op woensdag 20 maart de speciale Scholendag georganiseerd. Freek Vonk zet scholieren aan het werk.

Traditiegetrouw gaan de woensdag voor de Landelijke Opschoondag scholen en bso’s met tienduizenden leerlingen op pad om de schoolomgeving zwerfafvalvrij te maken. Deze dag is dan ook omgedoopt tot Scholendag en heeft als doel om jonge kinderen bewust te maken van het zwerfafvalprobleem en dat het een kleine moeite is om afval op de juiste manier weg te gooien. Scholen en bso’s worden gevraagd om het aantal opgehaalde afvalzakken door te geven waarbij zij automatisch meedoen aan een winactie. De Landelijke Opschoondag wordt georganiseerd door Supporter van Schoon, een initiatief van Verpact (voorheen Nederland Schoon) en vindt dit jaar voor de 22e keer plaats op zaterdag 23 maart. 

Ernst van zwerfafval voor dieren

Uitgerust met handschoenen, vuilniszakken en prikstokken trekken leerlingen er tijdens de Scholendag als een roedel op uit: op jacht op het zwerfafval. Freek Vonk roept alle scholen en bso’s in Nederland op om mee te doen: “Zwerfafval is niet alleen voor mensen een doorn in het oog. We kennen allemaal wel hartverscheurende beelden van dieren die lijden door ons afval. Zwerfafval komt overal terecht, in parken, bossen, rivieren en zo ook in zee. Die kleurige stukjes plastic zien er voor dieren onweerstaanbaar uit. Maar als ze het per ongeluk opeten, worden ze er doodziek van. Daarnaast kan zwerfafval de dieren ook behoorlijk naar verwonden als ze erin verstrikt raken. Daarom vind ik het belangrijk dat de leerlingen hun mouwen opstropen en de rommel rond hun school opruimen. Want jong geleerd is oud gedaan! En dan moeten we natuurlijk ook voorkomen dat het afval weer terugkomt. Ik stel dan ook aan alle scholieren de vraag: hoe zorg jij voor minder afval?"