Linkse en rechtse stemmers hebben zelfde voorkeur voor cultuur

Linkse en rechtse stemmers hebben zelfde voorkeur voor cultuur

06-06-2024 (12:20) - Lifestyle

Of mensen nu op de PVV of GroenLinks-PvdA stemmen, ze hebben dezelfde voorkeur voor cultuurinstellingen.

Voor beide kiezersgroepen zijn het Anne Frank Huis en het Rijksmuseum favoriet en zijn acht van de top tien favoriete cultuurinstellingen gelijk, blijkt uit het Cultuursector Merkenonderzoek 2024 van Hendrik Beerda Brand Consultancy.

Wel blijkt dat linkse kiezers beter bekend zijn met het Nederlandse cultuuraanbod. Aan het jaarlijkse onderzoek deden sinds 2006 141.000 respondenten mee. Merkadviseur Hendrik Beerda: ‘Rechtse stemmers worden soms neergezet als cultuurbarbaren, maar interessant om in dit onderzoek te zien dat ze van vrijwel dezelfde cultuurinstellingen houden als mensen die op linkse partijen stemmen. Alleen De Vrienden van Amstel Live en het Amsterdamse wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds scoren onder rechtse stemmers beter. Linkse stemmers houden meer van Acda en de Munnik en het Leidse biodiversiteitsmuseum Naturalis’.

Bekendheid hoger onder linkse stemmers

Toch laat het onderzoek ook verschillen zien. Zo weten linkse stemmers beter de weg te vinden naar het Nederlandse cultuuraanbod. Beerda: ‘Op bekendheid laat het onderzoek grote verschillen zien tussen linkse en rechtse kiezers. Tegelijkertijd zie je dat wanneer de bekendheid er wel is, de band met de cultuursector bij rechts georiënteerden vrijwel even sterk ontwikkeld is. Het maakt daarin dan ook weer niet uit wat je stemt.’

Beerda: ‘Dit gegeven maakt het direct ook interessant voor cultuurinstellingen. Vooral dans-, opera- en theatergezelschappen hebben flinke groeimogelijkheden als ze zich breder profileren in de samenleving en durven te investeren in de aanhang van partijen als PVV, VDD, NSC en BBB. De meest zichtbare kloof geldt voor filmtheaters. Enige uitzondering hierop vormt de grootste speler Pathé, waar een goede dwarsdoorsnede van stemmend Nederland te vinden is.

Top 10 cultuur onder rechtse kiezers
Anne Frank Huis
Rijksmuseum
Pathé
Rotterdam Ahoy
Spoorwegmuseum
De Vrienden van Amstel LIVE
BLØF
Ziggo Dome
Pinkpop
Madame Tussauds Amsterdam

Top 10 cultuur onder linkse kiezers
Rijksmuseum
Anne Frank Huis
Acda en de Munnik
BLØF
Pathé
Ziggo Dome
Pinkpop
Rotterdam Ahoy
Naturalis
Spoorwegmuseum

Alle politieke kleuren in Groningse MartiniPlaza

Bij de Nederlandse theaters en muziekpodia is de scheiding tussen politiek links en rechts het minst zichtbaar. In de Groningse evenementenlocatie MartiniPlaza dansen mensen van de verschillende politieke voorkeuren het meest door elkaar en ook bij het Amsterdamse DeLaMar speelt de politieke voorkeur geen rol bij het theaterbezoek.

Cultuursector Merkenonderzoek

Het Cultuursector Merkenonderzoek is met de Universiteit van Amsterdam ontwikkeld en wordt sinds 2006 uitgevoerd. Sindsdien zijn 141.000 respondenten ondervraagd over de reputatie en groeipotentie van alle Nederlandse cultuurorganisaties. Het onderzoek wordt in eigen beheer uitgevoerd en heeft geen opdrachtgever of andere belanghebbende.